PolicyWatch

Inflationen stiger fortsat i EU - runder 10 procent

Inflationen i Europa fortsatte opad i august, viser tal fra det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks.

Foto: Camilla Stephan

Selv om inflationen er historisk høj i Europa, er der endnu ikke tegn på, at den har toppet. Det viser det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks for august, som Danmarks Statistik har offentliggjort.

Det viser en årlig inflation i de 27 EU-lande på 10,1 procent, hvilket er 0,3 procentpoint højere end i juli.

I Danmark er inflationen opgjort til at være lidt lavere med 9,9 procent mod 9,6 procent i juli. Det er den 12.-laveste inflation blandt de 27 lande. Det er til gengæld det højeste niveau, der er konstateret i Danmark, siden indekset blev taget i brug i 1997.

”Det er en ringe trøst, at vi slipper billigere end i mange andre EU-lande. Det skyldes først og fremmest, at Danmark er mindre afhængig af olie og gas, som netop er noget af det, der hiver inflationen op i øjeblikket,” skriver Niklas Præfke, der er cheføkonom hos Lederne, i en kommentar til tallene.

Hos Arbejdernes Landsbank konstaterer seniorøkonom Lisette Rosenback, at visse råvarer og fødevarer er begyndt at falde i pris, ligesom fragtrater og olie gør det.

”Vi vurderer dog, at det endnu ikke er nok til at få inflationen til at aftage i den nære fremtid, men det vil dæmpe stigningen i inflationen,” skriver hun i en kommentar.

Det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks er sammensat på en anden måde end det danske, så man bedre kan sammenligne landene på tværs. Derfor kan de to metoder give forskellige resultater.

Det seneste danske forbrugerprisindeks fra Danmarks Statistik viste en inflation i Danmark i august på 8,9 procent på årlig basis.

Goldman Sachs sænker kursmål hos DSV og Mærsk

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier