Forbud mod minkavl udløber ved årsskiftet

Ny vurdering fra Statens Serum Institut giver mulighed for, at det midlertidige forbud mod hold af mink i Danmark udløber ved årsskiftet. Det kræver dog en række smitteforbyggende tiltag, lyder det fra Fødevareministeriet.
Det vil igen blive tilladt at avle mink, hvis en række smitteforebyggende tiltag bliver opfyldt, oplyser minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn. | Foto: Jens Dresling
Det vil igen blive tilladt at avle mink, hvis en række smitteforebyggende tiltag bliver opfyldt, oplyser minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn. | Foto: Jens Dresling

En ny vurdering fra Statens Serum Institut (S) peger på, at der er begrænset risiko for folkesundheden, hvis en ”betydeligt reduceret” minkproduktion genoptages ved årsskiftet.

På den baggrund har regeringen besluttet, at det igen skal være lovligt at holde mink i Danmark fra 2023, fortæller Fødevareministeriet fredag i en pressemeddelelse.

”På baggrund af veterinær- og sundhedsmyndighedernes vurderinger er der truffet beslutning om, at vi kan lade det midlertidige forbud udløbe, mens vi af hensyn til folkesundheden indfører en række smitteforebyggende tiltag i minkbesætningerne. Vi har haft møder med minkbranchen om forventningerne, og jeg ser frem til at gennemgå modellen med branchen,” siger minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S), i meddelelsen.

Tiltagene vil blandt andet omfatte udtagning af COVID-19-prøver fra mink, krav om smittebeskyttelse i alle minkbesætninger, for eksempel bad og tøjskift inden adgang til besætningen, anvendelse af personlige værnemidler, hygiejnekursus samt krav om test af mink i forbindelse med indførsel og import.

Derudover anbefaler sundhedsmyndighederne COVID-19 test af personer, der skal ind i minkbesætninger.

Hvis ikke minkavlerne overholder kravene, vil det betyde bøder, lyder det i meddelelsen.

Kun få vil genoptage minkavl

Minkbranchen er fredag inviteret til et møde i Fødevareministeriet, hvor SSI og Fødevarestyrelsen vil gennemgå de smitteforebyggende tiltag, der skal indføres, når forbuddet udløber til nytår. De er nødvendige for, at smitterisikoen fortsat kan holdes nede.

Tidligere har formand for Minkbranchen, Tage Pedersen, udtrykt optimisme om snart at få en aftale i hus. I den forbindelse sagde han til Ritzau, at han forventer, at meget få minkavlere vil forsøge at fortsætte med minkavl i Danmark.

”Lige nu er der én, der har besluttet sig, og der er i alt 15, der ikke har søgt om nedlukningserstatning. Så der er 15, der har mulighed for at starte igen, og det bliver ikke alle 15, det bliver nogle ganske få. En-to-tre-fire-fem stykker, flere tror jeg ikke, at det bliver,” sagde han.

Myndighederne vil i foråret 2023 genbesøge modellen på baggrund af en ny risikovurdering fra SSI for at sikre, at tiltagene fortsat afspejler det aktuelle risikobillede.

Minkavlerformand tror på aftale om fortsat avl inden længe

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Photo: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter