PolicyWatch

Pia Kjærsgaard er færdig i Folketingets ledelse efter DF-nedsmeltning

Der kommer udskiftning i Folketingets Præsidium, efter at DF er gået fra 16 til 6 mandater. Det koster Pia Kjærsgaard en plads i præsidiet ved en folketingsåbning, der summer af valg. For De Radikale er dagen for valgudskrivelsen ikke afgørende, og vurderingen blandt politiske iagttagere er, at det bliver onsdag.

Pia Kjærsgaard ankommer til Folketinget sammen med sin mand Henrik Thorup.

I forbindelse med Folketingets åbning skal der vælges et nyt præsidium - Folketingets ledelse - og da DF i øjeblikket kun har seks mandater, ryger Pia Kjærsgaard ud, da de fire næstformænd kommer fra de fire største partier, som ikke har formandsposten. Og i øjeblikket er DF altså ikke blandt de største partier i Folketinget.

”Det er ikke nogen overraskelse, og nu kan jeg koncentrere mig om mit folketingsarbejde, så det er udmærket,” siger Kjærsgaard, som tidligere også har været Folketingets formand.

”Jeg har været glad for det, men der er nogle, som har forrådt partiet, svigtet partiet, og det betyder, at vi er blevet mindre. Det er, som det er,” siger Kjærsgaard med henvisning til, at DF er gået fra 16 til 6 mandater, efter at Morten Messerschmidt i januar blev ny partiformand, og mange af DF-afhopperne gik til Danmarksdemokraterne.

R-leder: Dagen er ikke afgørende

I øjeblikket er Henrik Dam Kristensen (S) formand for Folketinget. Han har i øvrigt meddelt, at han ikke genopstiller ved næste valg. Det er ikke udskrevet endnu. Men det ventes at ske inden længe. Vurderingen blandt politiske iagttagere lyder, at der udskrives valg onsdag.

”Den præcise dag betyder ingenting for mig. Og jeg kan også konstatere, at adskillige kommentatorer har noteret sig, at det bliver onsdag, der bliver udskrevet valg. Og det er helt fint med mig og os,” har politisk leder Sofie Carsten Nielsen (R) udtalt.

De Radikale, der er støtteparti til regeringen, har truet med at vælte regeringen, hvis statsminister Mette Frederiksen (S) ikke udskriver valg i forbindelse med Folketingets åbning. I praksis kan det første ske torsdag i forbindelse med åbningsdebatten i Folketinget, hvor De Radikale vil kunne stille et mistillidsvotum.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier