PolicyWatch

Mette F. i åbningstale: Ingen lette svar på udfordringer

Statsministeren brugte sin åbningstale til at tale om de store kriser, verden har været ramt af de seneste år, og understrege, at der ikke findes nogen lette løsninger. (opdateret)

Mette Frederiksen under åbningstalen. | Foto: Mads Claus Rasmussen

Der venter kun svære beslutninger på det folketing og den regering, som efter næste folketingsvalg skal træffe beslutninger på Danmarks vegne. Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag i sin åbningstale ved Folketingets åbning.

Statsministeren pegede på fire områder, som hun har særlig opmærksomhed på.

”For det første: hvordan får vi Danmark – og hver enkelt familie – igennem det økonomiske stormvejr, der venter os,” spurgte Mette Frederiksen med reference til Ruslands invasion af Ukraine og den medfølgende usikkerhed om økonomi og sikkerhed.

”For det andet: hvordan sikrer vi, at der også i fremtiden er et stærkt velfærdssamfund med tid til omsorg? For det tredje: hvordan tager vi de næste store skridt i kampen mod klimaforandringerne? Og for det fjerde: hvordan sikrer vi danskernes tryghed og frihed til at kunne leve lige præcis det liv, man ønsker sig.”

Statsministeren opfordrede en kommende regering til at søge et bredt samarbejde i Folketinget.

”Der findes ingen lette svar på nogen af de spørgsmål,” sagde hun.

Valg på trapperne

Åbningstalen fandt sted i en atmosfære af valgrygter på Christiansborg. Snart står statsministeren også formelt i en valgkamp, der reelt har været i gang i flere måneder.

Mette Frederiksen er i den usædvanlige situation, at støttepartiet De Radikale har stillet det ultimatum, at man vil udtrykke mistillid til hende og dermed vælte regeringen. De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, har dog givet Mette Frederiksen frist til onsdag med at udskrive valget.

De Radikales utilfredshed skyldes regeringens håndtering af Minksagen, hvor regeringen i november 2020 besluttede at aflive alle mink i Danmark på grund af frygt for smitte med coronavirus.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier