Mette Frederiksen: Jeg har begået fejl - men ikke om mink

Der blev begået en række fejl under håndteringen af minksagen og corona-krisen, erkendte statsministeren i åbningsdebat.
Mette Frederiksen indrømmede at have begået fejl, men fastholdt, at det ikke var en fejl at få aflivet minkene. | Foto: Mads Claus Rasmussen
Mette Frederiksen indrømmede at have begået fejl, men fastholdt, at det ikke var en fejl at få aflivet minkene. | Foto: Mads Claus Rasmussen
af ritzau

I torsdagens lange åbningsdebat erkendte statsministeren, at hun havde begået en stribe fejl i forbindelse med håndteringen af minksagen og corona-krisen. Men hun ville - selv om Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen havde opfordret til det - ikke sige, at hun begik fejl i minksagen.

”Vi har begået fejl. Og jeg har begået fejl. Men jeg er nødt til at sige, at det var ikke en fejl at slå minkene ned i Danmark,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S) fra talerstolen.

Hun nævnte flere tilfælde, som hun fortrød.

Blandt andet ærgrede hun sig over, at hun og regeringen ikke fandt nogle bedre muligheder for, at pårørende kunne tage afsked med deres døende familiemedlemmer på grund af frygten for corona-smitte på hospitaler, hospice og plejehjem.

”Det har gjort et kæmpe indtryk. Det piner mig. Vi var så bekymrede for smittespredning, at vi ikke kunne se, hvordan vi kunne gøre det anderledes,” sagde Frederiksen.

Statsministeren mener også nu, at det var en fejl, da hun på et pressemøde udtalte sætningen, som har forfulgt hende siden: Lev med det.

Hun forklarede i Folketinget, at det var sagt under krisehåndtering.

”Så kommunikerer man måske lidt mere direkte, og lidt mere uden filter, end man ellers gør. - men det kom til at lyde for hårdt,” erkendte hun.

Jakob Ellemann-Jensen kvitterede for det, som han kaldte ”selverkendelsen”.

”Det er fint - men mener statsministeren helt oprigtigt, at statsministeren ikke har begået fejl i forbindelse med minkskandalen?, spurgte han.

Til det lød Mette Frederiksen svar:

”Der blev begået fejl omkring mink. Det siger sig selv. Regeringen skulle være gjort opmærksom på, at der ikke var hjemmel, og efterfølgende nedsættes så Minkkommissionen. Den siger klart, hvad angår statsministeren, at jeg ikke var vidende om, at der ikke var hjemmel.”

Hun sagde også, at hun havde overholdt sin sandhedspligt over for Folketinget.

”Det var ikke forkert at slå minkene ned af hensyn til folkesundheden.”

Samlet blå blok ønsker uvildig advokatvurdering af minksagen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også