Radikale: En ny regering skal øge arbejdsudbuddet med 50.000

De Radikale foreslår en række reformer, som skal øge arbejdsudbuddet i Danmark med 50.000 mennesker.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
af ritzau

En ny regering skal forpligte sig på at øge arbejdsudbuddet med 50.000 personer frem til 2030, hvis den vil have støtte fra radikale mandater.

Det siger politisk leder Sofie Carsten Nielsen til Politiken.

”Uanset hvilken regering der kommer efter valget, skal den simpelthen træffe beslutninger om reformer, der løfter arbejdsudbuddet,” siger hun til Politiken.

De 50.000 personer skal komme oven i de 29.000, Folketinget allerede har forpligtet sig på at øge arbejdsudbuddet med.

De Radikales leder uddyber over for Ritzau, at man skal kunne svare på, hvor menneskerne skal komme fra, når man eksempelvis kræver flere sosu-assistenter, lærere og pædagoger.

”Vi får sådan brug for dem. Det er virkeligt et akut og alarmerende problem. Det kan vi se i vores velfærd,” siger hun.

Selv foreslår De Radikale, at man gør det ved at udfase efterlønnen og gennem en skattereform. Derudover vil partiet øge arbejdsudbuddet med en trepartsaftale, som skal sætte arbejdstiden op.

Partiet vil også have mere udenlandsk arbejdskraft.

Men det er ikke afgørende for De Radikale, om man øger arbejdsudbuddet, med de løsninger som partiet fremlægger.

”Selvfølgelig er vi ikke ultimative med dem. Men der bliver nødt til at blive konkrete løsninger,” siger Sofie Carsten Nielsen til Ritzau.

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, kritiserer forslaget. Hun mener, at det øger uligheden, siger hun i en skriftlig kommentar til Politiken.

Imens er SF mere positive. Men det afhænger af, hvordan man gør det.

”SF har foreslået at øge arbejdsudbuddet med 40.000, så jeg tænker ikke, at det er de 10.000, der skal skille os ad,” siger finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen (SF) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

SF vil til gengæld ikke være med til det, hvis det for eksempel betyder, at efterlønnen skal forringes.

”I SF vil vi gerne give folk uden for arbejdsmarkedet mulighed for at arbejde. For eksempel ved at bekæmpe dårligt arbejdsmiljø, sætte ind mod arbejdsulykker, give flere en relevant uddannelse og give flere, der ønsker det, mulighed for fuld tid,” siger Lisbeth Bech Nielsen.

Hos Dansk Industri skamroser administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen De Radikales krav. Det skriver han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

”Jeg kan kun omfavne det, og jeg vil gå så langt som til at sige, at man ikke kan være en ansvarlig politiker uden også at have en løsning på, hvordan vi skal løse problemet med kæmpestor mangel på arbejdskraft i Danmark,” skriver han.

Til Politiken siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at han er enig i retningen af kravet fra De Radikale. Men han afviser pure, at man skal pille ved efterlønnen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også