Finanssektor: Reformer er nødvendige

Landets kommende regering, der sandsynligvis bliver med den socialdemokratiske leder Mette Frederiksen i spidsen, skal være klar til at tage fat om nældernes rødder og gå i gang med reformarbejdet.
Formand for finansforbundet, Kent Petersen, håber på reformer efter folketingsvalget. | Foto: PR
Formand for finansforbundet, Kent Petersen, håber på reformer efter folketingsvalget. | Foto: PR

Reformer, reformer, reformer.

Det er ønskerne til landets nye regering fra finanssektoren efter en hæsblæsende valgaften, hvor rød blok med Socialdemokratiet i spidsen med al sandsynlighed løber med flertallet.

”Tænk om man kunne samles om at lave reformer à la arbejdsmarkedspensioner, som vi gjorde i 80’erne. At man kan se, der en problemstilling, hvor der skal træffes beslutninger med en langsigtet virkning,” siger formand for finansforbundet, Kent Petersen.

Kort forinden har han hørt Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, i sin tale på valgaftenen ytret behov for reformer på blandt andet sundhedsområdet.

”Det er jeg enig i. Vi er vel alle enige i, at der skal tages fat. Spørgsmålet er hvordan og hvor,” siger Kent Petersen.

Også hos Finanssektorens Arbejdsgiverforening er reformer essentielt.

”Vi har været igennem en periode, hvor det har stået lidt stille på den front. Vi skal ikke bare stå stille eller tænke helt kortsigtet, men turde tage fat om nogle af de helt store problemer. Det er svært, det erkender jeg, men det er nu engang det, der skal til,” siger adm. direktør i FA, Nicole Offendal.

Brug for arbejdskraft

FA ønsker især, at reformerne skal hjælpe på udbuddet af arbejdskraft.

”Det drejer sig ikke bare om mangel på arbejdskraft, men også om specifikke kompetencer,” siger Nicole Offendal.

Hun håber, at en kommende regering både vil sørge for at øge incitamentet for seniorer til at arbejde længere, overveje om beskæftigelsesfradraget skal øges eller skatten på arbejde sættes ned.

Også når det gælder uddannelse, er der brug for reformer.

”For mig handler det om, at vi tør tænke i reformer på uddannelsesområdet. Ikke bare forlænge eller sætte et lille kryds her og der. Kravene ændrer sig så hastigt i disse år, så vi har voldsomt brug for at også flere med videregående uddannelser bliver efteruddannet, så vi har en stærk arbejdsstyrke,” siger Nicole Offendal.

Virksomheder skaber væksten

Kent Petersen savner bud på, hvordan Danmark skal forholde sig på blandt andet forsvarsområdet, hvad digitaliseringen betyder for danske arbejdspladser og fremtiden for det danske erhvervsliv.

”Jeg er nok ramt af at være opdraget i den finansielle sektor, det er fint at snakke om, hvad vi gerne vil bruge pengene til, men det er også utrolig spændende, hvordan man skal tjene dem,” siger Kent Petersen.

Den agenda vækker også genklang hos arbejdsgiverforeningen.

”Det er virksomhederne, der skaber væksten og gør, at vi har råd til det velfærdssystem, vi alle er så glade for. Vi vil gerne hylde de virksomheder, der vokser, tjener penge og løfter indenfor bæredygtighed. Vi skal stoppe med kun at snakke om, hvordan pengene skal bruges,” siger Nicole Offendal.

I brancheorganisationen F&P håber adm. direktør Kent Damsgaard på, at et nyt Folketing giver muligheder for at lave nye løsninger inden for områder som klima, sundhed og velfærd.

”Når det gælder klima, så mangler vi eksekvering og konkret projekter. Når det gælder sundhed og velfærd, så mangler vi en diskussion af, hvad der skal være skattefinansieret, og hvor vi kan byde ind,” siger Kent Damsgaard.

Regeringen går af: Frederiksen vil danne ny bred regering

Trods rødt flertal: Erhvervspolitikken skal stadig formes over midten

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også