Flertal peger på Mette Frederiksen som kongelig undersøger

Selv om der ved valget blev rødt flertal, går statsminister Mette Frederiksen onsdag formiddag til Dronningen med regeringens afskedsbegæring for derefter at forsøge at danne en bred regering over midten.
Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Rød blok og Moderaterne peger på statsminister Mette Frederiksen (S) som kongelig undersøger efter knebent flertal til rød blok ved folketingsvalget.

Det siger partilederne i partilederrunden efter folketingsvalget, hvor rød blok ser ud til at få flertal med alle stemmer talt op. Hvis Frederiksen bliver kongelig undersøger, er det ikke nødvendigvis hende, der bliver statsminister.

Hun vil invitere flere partier til at afsøge mulighederne.

”Jeg vil foreslå, at alle de partier, der vil være med til at tage et ansvar, påbegynder forhandlingerne.”

”Nu skal vi koncentrere os om at kigge fremad,” siger Mette Frederiksen.

Går til Dronningen

Mette Frederiksen vil onsdag kl. 11 indgive regeringens afskedsbegæring til Dronningen. Det vil hun gøre for at forsøge at danne en ny bred regering over midten.

Alle stemmer i Danmark er talt op, og det giver 87 mandater til rød blok, der består af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet, der kom over spærregrænsen.

Med tre nordatlantiske mandater har de flertal. Valgresultatet på Grønland kom først onsdag morgen, men det viste som ventet to mandater til rød blok. Oveni er der et rødt mandat fra Færøerne.

Regeringsforhandlingerne ventes at blive svære.

”Der er både et stort reformflertal, et stort flertal bag en stram udlændingepolitik og et grønt flertal. Det er alle de ting, vi skal forsøge at balancere til gavn for Danmark.”

”Jeg håber, at uanset hvad man har sagt i valgkampen, at vi kan lægge det bag os og gå til bordet og se, om vi ikke kan danne en god regering for Danmark,” siger Mette Frederiksen.

Enhedslisten og SF mener, at Mette Frederiksen hellere skulle danne en regering med de røde partier.

”Vi peger på Mette Frederiksen som kongelig undersøger med et krav om, at hun skal arbejde for en centrum-venstre regering med et eller flere partier fra hendes parlamentariske grundlag,” siger formand Pia Olsen Dyhr (SF).

Også Enhedslisten er skuffet.

”Jeg vil gerne gøre det klart, at jeg synes, det er en meget stor fejl, Mette Frederiksen. Jeg synes, det er forkert, når der er et rødt-grønt flertal, at du ønsker at lukke højrefløjen ind til regeringsbordet,” siger politisk ordfører Mai Villadsen.

Lars Løkke Rasmussen peger på Mette Frederiksen som kongelig undersøger, hvilket er den, der undersøger, om der kan dannes en regering. Men han understreger, at det ikke er som statsminister.

Formand Jakob Ellemann-Jensen (V) siger i debatten, at han har svært ved at se, at Venstre skulle gå i regering med Socialdemokratiet og Moderaterne.

”Jeg vil meget gerne mødes og tale om samarbejde og tale om politik. Jeg tror, jeg har til gode at mærke en oprigtig interesse fra statsministeren i regeringssamarbejde,” siger han.

Frederiksen vil starte med at række ud til Venstre, som er det næststørste parti, selv om det gik meget tilbage.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter