Finanssektoren i kras kritik af foreslået model bag partnerskab om gasfyr: Bryder intentionen

Finans Danmark retter i nyt høringssvar skarp kritik af Skatteministeriets foreslåede model bag det partnerskab, som regeringen og finanssektoren indgik i foråret for at få flere danskere til at droppe olie- og gasfyr.
Finans Danmark mener, at Skatteministeriets foreslåede model bryder intentionen i nyt partnerskab. | Foto: PR/Finans Danmark
Finans Danmark mener, at Skatteministeriets foreslåede model bryder intentionen i nyt partnerskab. | Foto: PR/Finans Danmark

Skatteministeriets foreslåede model, som skal være hjørnestenen i et nyt samarbejde mellem staten og finanssektoren, opfylder ikke intentionen bag partnerskabet.

Sådan lyder det i et høringssvar fra bankernes brancheorganisation, Finans Danmark. Den indgik i foråret en aftale med regeringen om, at finanssektoren skal være med til at bane vej for, at flere danskere skifter olie- og gasfyret ud med et grønnere alternativ.

”Modellen medfører en betydelig forsinkelse af kampagnen og opfylder ikke intentionen bag partnerskabet mellem regeringen og Finans Danmark,” skriver Finans Danmark i høringssvaret.

Partnerskabet mellem regeringen og finanssektoren skal udmøntes i kampagnen ”fyr dit fyr”. Her har bankerne stillet sig klar til at tilbyde lån til udskiftning af olie- og gasfyr uden oprettelsesgebyrer, mens staten vil fritage lånene for tingslysningsafgift.

Men ifølge Finans Danmark bryder Skatteministeriets foreslåede model med ambitionerne i partnerskabet.

Ensidig byrde

Det skyldes bl.a., at Skatteministeriet ifølge Finans Danmark lægger op til, at lånet til udskiftning af olie- eller gasfyret kun kan fritages for tinglysningsafgift, hvis det alene er givet til at udskifte et sort fyr. Dermed får boligejerne ikke mulighed for at optage et samlet lån, hvis de f.eks. også ønsker at klimaoptimere andre dele af deres hjem.

”Skatteministeriets model er unødigt kompliceret og ufleksibel for boligejerne, som bliver pålagt en lang række administrative byrder. De kan desuden risikere senere omkostninger for f.eks. rykning af pantebreve, der overstiger besparelsen på tinglysningsafgiften,” skriver Finans Danmark i høringssvaret og peger på, at den foreslåede model vil føre til en betydelig forsinkelse af overgangen til olie- og gasfyr.

Brancheorganisationen mener derudover, at den foreslåede model er tung at danse med for finanssektoren, som vil blive ramt af større omkostninger end forventet.

”Skatteministeriets foreslåede løsning pålægger den finansielle sektor en ensidig byrde, der ligger langt ud over den aftale, der er indgået mellem regeringen og den finansielle sektor,” skriver Finans Danmark i høringssvaret.

Brancheorganisationen foreslår i høringssvaret en anden model, der er baseret på, at boligejere får tinglysningsafgiften refunderet.

”Den kan implementeres inden for kort tid og uden store implementeringsomkostninger for den finansielle sektor. Det er helt i tråd med ambitionen bag partnerskabet om Fyr dit fyr-kampagnen,” skriver Finans Danmark.

Skatteministeriet ønsker ikke at kommentere Finans Danmarks kritik, så længe lovforslaget er i høring.

Nyt partnerskab mellem regering og finanssektor skal få danskerne til at droppe olie- og gasfyr

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også