Brønderslev satte priser til privat plejefirma for lavt

Brønderslev Kommune begik ”klar fejl”, men slipper for at betale erstatning til firma i sag om underbetaling.
Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen
af ritzau

Brønderslev Kommune har begået klare fejl, men skal ikke betale erstatning til den private plejevirksomhed Blæksprutten i en sag om underbetaling for plejeydelser. Det har Højesteret afgjort mandag.

Den kommunale og private leverandør af hjemmepleje, der leverer ydelser af samme kvalitet, skal afregnes til samme pris for at sikre lige konkurrence. Men ifølge Højesteret har kommunen begået klare fejl i sine beregninger af afregningspriserne. Dermed var det ”ansvarspådragende” for kommunen.

Men da Blæksprutten ifølge retten ikke samlet set har lidt et tab, skal kommunen ikke betale erstatning.

Det skyldes, at plejevirksomheden samtidig med de for lave timepriser har fået overbetaling i perioden 2016-2020. Det er sket, da firmaet har fået betaling for visiterede timer, der er aflyst rettidigt.

Derfor skal plejefirmaet tilbagebetale cirka 6,3 millioner kroner, som det fik i erstatning efter landsrettens dom.

Afregningspriser sat for lavt

Det er fra 2016 til 2020, at kommunen har sat afregningspriserne for levering af hjemmehjælpsydelser for lavt. For perioden 2016 til 2019 mener Højesteret, at kommunen burde have foretaget efterberegning af afregningspriserne - senest med virkning for 2019.

Ved at kommunen ikke foretog en efterberegning, begik den ”en klar fejl af en sådan grovhed, at kommunen havde handlet ansvarspådragende” ved fastsættelse af afregningspriserne for 2019.

Her skelede Højesteret navnlig til oplysninger fra en analyse, som blev foretaget i 2017 samt til den tid, der var gået siden den seneste omkostningskalkulation i 2012.

Hvad angår 2020 oplyser Højesteret, at kommunen i sine beregninger skulle ”have medregnet udgifter til nødkald og klippekort og lønudgifter til elever i de gennemsnitlige, langsigtede omkostninger, når timer til nødkald og klippekort og planlagte timer leveret af elever var medtaget i timeopgørelsen.”

Det var også en klar fejl, lyder det fra Højesteret.

Debat: Gennemsigtighed i kvalitet og pris kan hindre tillidskollaps i ældreplejen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter