PolicyWatch

V og EL er trætte af ministers Qatar-nøl - ønsker officiel boykot

Fungerende kulturminister skal indkalde Folketinget til møde om VM i Qatar, så der - uanset om det officielle Danmark er fysisk repræsenteret eller ej - kan blive sendt et signal om, hvad Danmark mener om slutrunden, mener Venstre og Enhedslisten.

Der arbejdes på de sidste detaljer i fan-village i Doha. | Foto: HAMAD I MOHAMMED/REUTERS / X01444

Den fungerende regerings nølen har sat det officielle Danmark i den ”dårligste situation tænkelig” i forhold til det udskældte fodbold-VM i Qatar. Det mener Jan E. Jørgensen, Venstres fungerende kulturordfører.

Han har sammen med Enhedslistens kulturordfører, Søren Søndergaard, sendt et brev til fungerende kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Heri opfordrer de ministeren til at indkalde Folketingets partier til et møde, så der kan findes en model for, hvordan slutrunden skal håndteres, med bred politisk opbakning.

”Vi har sendt det brev til den fungerende kulturminister, fordi vi ærlig talt er trætte af den situation, vi nu er havnet i. De har fedtspillet i månedsvis, og nu sparker de det så meget belejligt til hjørne og undlader at tage stilling. Det er en rigtig, rigtig kedelig situation,” siger Jan E. Jørgensen.

Fordi der lige nu pågår forhandlinger om en ny regering, har Ane Halsboe-Jørgensen meddelt, at det officielle Danmark ikke vil være repræsenteret ved VM i Qatar, der begynder søndag. Det gælder politikere, kongehuset og diplomater.

Hvor er det officielle signal fra Danmark?

”Nu bliver regeringen hjemme, men det er ikke en diplomatisk boykot. Så der bliver ikke sendt noget som helst signal til Qatar om, hvad vi mener om, hvordan de har behandlet bygningsarbejdere, LGBT-personer og så videre,” siger Jan E. Jørgensen.

Han mener ikke, at det bør stå noget i vejen for, at Danmark kan tage politisk stilling til slutrunden, hvis et bredt flertal står bag i stedet for ministeren alene.

”Jeg kan godt se, at hun som fungerende kulturminister ikke kan rejse til Qatar og lave en masse ballade. Men så kan vi hvert fald få forklaret, at når det officielle Danmark bliver hjemme, så er det en diplomatisk boykot og ikke bare fordi, der ikke lige er en regering.”

Jan E. Jørgensen håber, at en model kan være på plads, inden Danmark spiller første kamp tirsdag ved VM.

Ritzau forsøger at få svar fra Ane Halsboe-Jørgensen på, om hun vil indkalde Folketinget til et møde.

Verdensmesterskaberne varer frem til 18. december. Det er derfor muligt, at der når at blive dannet en regering i Danmark, inden turneringen er slut.

I andre lande har der også været mange diskussioner om, hvorvidt man skal sende en delegation. I Holland foreslog et flertal i parlamentet, at regeringen ikke skulle sende repræsentanter til Qatar. Premierminister Mark Rutte har dog besluttet, at sportsminister Conny Helder rejser ned og ser Hollands indledende gruppekamp mod værtslandet. Herefter tager man stilling fra kamp til kamp.

Arbejdernes Landsbank gør plads til Qatar-kritik på landsholdstøj

Mere fra PolicyWatch

Folkemødet henter ny direktør

Foreningen Folkemødet har ansat en ny direktør, der har en omfattende karriere i internationale hjælpeorganisationer bag sig - senest en direktørpost i Mellemfolkeligt Samvirke.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier