Venstre-kritik af Ellemann: Vi svigter vores principper

Der er kritiske røster i Venstre, efter at Jakob Ellemann-Jensen har erklæret sig klar til endnu et løftebrud.
Anders G. Christensen, der er medlem af Venstres hovedbestyrelse og medlem af regionsrådet i Region Midtjylland, mener, at det er solgt ud af nogle retsprincipper. | Foto: Rikke Kjær Poulsen
Anders G. Christensen, der er medlem af Venstres hovedbestyrelse og medlem af regionsrådet i Region Midtjylland, mener, at det er solgt ud af nogle retsprincipper. | Foto: Rikke Kjær Poulsen
af ritzau

Det er en velkendt fare i politik, at man kan kravle så langt op i et træ med et tilsyneladende stålsat og ubøjeligt budskab, at det kan blive meget svært at komme ned fra træet igen. Og på turen ned skal man måske endda sluge den helt store kamel.

Sådan er virkeligheden lige nu for Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, der er godt i gang med at begå flere selverkendte løftebrud for at få Venstre med i regering med Socialdemokratiet.

Kritikken fra Venstres bagland er da også markant, efter at partiets formand søndag erklærede sig klar til at bakke ud af et ellers ultimativt Venstre-krav om en advokatvurdering af Mette Frederiksens (S) rolle i Minksagen.

Anders G. Christensen er medlem af Venstres hovedbestyrelse og medlem af regionsrådet i Region Midtjylland. Han kalder meldingen fra partiformanden for ”en stor kamel at sluge”.

”Når man dropper en advokatundersøgelse af minkskandalen, er der i hvert fald solgt ud af nogle af de retsprincipper, som Venstre normalt står på mål for og hylder,” siger han til Ritzau.

Et meget stort offer at bringe

Søren Smalbro er Venstre-medlem og borgmester i Hjørring. Selv om han erkender, at der må indgås kompromisser i regeringsforhandlingerne, er den aflyste advokatvurdering alligevel et lige lovligt stort offer at bringe.

”Helt overordnet har jeg det godt nok svært med, at man siger ét før et valg, og så gør man noget andet efterfølgende. Jeg synes, det er forkert,” siger Søren Smalbro til Ritzau.

Emil Pedersen, byrådsmedlem for Venstre i Esbjerg Kommune, lægger heller ikke fingre imellem i sin kritik.

”Jeg er virkelig, virkelig ked af det og skuffet. Jeg vil endda sige, at jeg skammer mig over, at vi i dag er ude og ikke bare gå på kompromis med de principper, Venstre har stået på mål for i flere år, men helt forlade dem,” sagde han søndag til TV 2.

Jakob Ellemann-Jensen har tidligere erkendt, at han kommer til at begå løftebrud, hvis han er med til at gøre Mette Frederiksen til statsminister. Det lovede han vælgerne før folketingsvalget, at han under ingen omstændigheder ville gøre. Efter blå bloks meget dårlige valg er han dog kommet på andre tanker. Derfor forhandler Jakob Ellemann-Jensen på Marienborg med fungerende statsminister Mette Frederiksen om et regeringssamarbejde.

Også Moderaterne og De Radikale deltager i forhandlingerne.

Moderaterne har ligeledes haft det som et krav, at der skulle laves en advokatvurdering i Minksagen. Men det krav har også Moderaterne opgivet.

Ellemann og Løkke dropper krav om advokatvurdering i minksagen

Minkavlere vil kigge fremad og have afklaring på erstatning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter