Finans- og pensionseksperter efterlyser grundlæggende ændringer i ATP

Rammerne for ATP er ikke de rigtige, lyder det fra en professor og en uafhængig aktuar i et kor af kritiske røster over ATP’s investeringsnedtur.
Politikerne har ikke opstillet de rigtige rammer for ATP, mener pensionseksperter. | Foto: Dorthe Bach
Politikerne har ikke opstillet de rigtige rammer for ATP, mener pensionseksperter. | Foto: Dorthe Bach
af marketwire

Flere fremtrædende eksperter efterlyser grundlæggende ændringer af Danmarks største pensionsselskab, ATP, efter sparekassen har kostet danskerne milliarder af kroner.

Det skriver Berlingske Business.

På bare ni måneder har ATP lidt et tap på 73 mia. kroner, svarende til 46 procent, af de midler, pensionskassen investerer frit på vegne af danskerne.

Det medfører kritik fra blandt andet Ken Bechmann, der er professor i finansiering ved CBS, og Finanstilsynet, der peger på, at indretningen af pensionsselskabet har haltet bagefter i mange år, og at ATP har haft vanskeligt ved at justere pensionsudbetalingerne med inflationen.

”Størstedelen af tabet skyldes selve konstruktionen af ATP-produktet og investeringsrammerne – og de er jo udstukket af vores politikere. Derfor skal vi diskutere, om ATPs rammer er forkerte. Og det er de,” vurderer Søren Andersen, der er uafhængig aktuar og pensionsrådgiver i FPension, og tilføjer:

”Problemstillingen ville være fuldstændig den samme, selv hvis ATP havde haft et blændende investeringsår.”

Der er særligt de stigende renter, der har ramt ATP hårdt i et år, der også har været præget af buldrende inflation, høje energipriser og faldende aktiekurser.

ATP – Arbejdsmarkedets Tillægspension – er en obligatorisk pensionsordning og den eneste af sin slags. Den blev stiftet ved lov i 1964 for at sikre en bred pension for alle danskere og har i dag 5,5 mio. medlemmer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også