Eks-støttepartier savnede nyt om klima i nytårstale - medierne mere om reformerne

Tidligere støttepartier savnede nyt om klima i statsministerens nytårstale. Blandt medierne bliver der især bidt mærke i manglende fokus på reformer.
Mette Frederiksens nytårstale manglede både klima og fokus på reformer, mener henholdsvis politikere og medier. | Foto: Mads Claus Rasmussen
Mette Frederiksens nytårstale manglede både klima og fokus på reformer, mener henholdsvis politikere og medier. | Foto: Mads Claus Rasmussen
AF RITZAU og Susanne Horsdal

Det var historisk set en kort nytårstale, som statsminister Mette Frederiksen (S) holdt søndag aften efter dannelsen af den nye regering for over to uger siden.

Støttepartierne for den tidligere socialdemokratiske regering undrer sig over, at der ikke blev brugt mere taletid på klima.

SF-formand Pia Olsen Dyhr kritiserer regeringens klimapolitik, som, hun frygter, bliver mindre ambitiøs, da Socialdemokratiet har fundet sammen med Venstre og Moderaterne.

”I valgkampen havde statsministeren fokus på landbruget, fordi det er her, der skal ske store og nødvendige forandringer, hvis vi skal nå klimamålene og sætte nye ambitiøse mål. Men det er som om, at det fokus er blevet udvasket i det nye blårøde samarbejde,” siger hun.

De Radikale savner klar klimahandling.

”Statsministeren valgte rigtigt at fokusere på vor tids store kriser, herunder inflation, sikkerheds- og klimapolitik. Men talen var meget tynd i forhold til konkret klimahandling fra regeringens side,” siger politisk leder Martin Lidegaard (R) i en skriftlig kommentar.

Aviser savner ord om reformer

Også medierne har haft talen under analyseluppen, og i avislederne er der især skuffelse over, at statsministeren ikke talte om reformplaner i sin nytårstale.

”Ingen kan forvente, at en nytårstale præsenterer detaljerede politiske initiativer. Men når Mette Frederiksen nu selv har sagt til vælgerne, at de skal måle SVM-regeringens legitimitet på evnen til at realisere de nødvendige reformer, så var nytårstalen desværre meget langt fra at besvare de mest påtrængende spørgsmål,” skriver Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, i mandagens leder.

Også Berlingske, der i lederens overskrift skriver, at ”Røde mor er tilbage”, er skuffet over manglen på fokus på reformpolitik. Avisen undrer sig også over, at der hverken var tak til regeringspartnerne eller et eneste ord om skattelettelser eller arveafgifter.

”Hvis man ikke vidste det i forvejen, så var nytårstalen en tydelig påmindelse om, at Jakob Ellemann-Jensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M) får kamp til stregen, når de vil have gennemført borgerlig politik i den kommende regeringsperiode,” skriver Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard.

Jyllands-Posten mener også, at der manglede konkrete planer i nytårstalen.

”Nytårstalen kan bedst beskrives som regeringsgrundlaget i læse-let-udgave,” lyder det i mandagens leder.

I Informations leder sammenligner avisens chefredaktør, Rune Lykkeberg, statsministeren og dronningens nytårstaler. Han mener, at dronningens tale rummer en sandhed, som underminerer Mette Frederiksens tale. For dronningen gav i sin nytårstale de unge ret, når de sætter spørgsmålstegn ved den måde, som vores samfund er indrettet på. Imens fastholdt Mette Frederiksen i sin tale ifølge chefredaktøren devisen om, at løsningen på kriser og krig er øget arbejdsudbud.

”Det er også et afsæt for en offentlig opposition i det nye år, at selv dronningen kan se, at de unge, som stiller ubehagelige spørgsmål til vores forbrug af naturressourcer og materialisme, ”i betydeligt omfang nok har ret”,” skriver Lykkeberg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter