Valg udskød aftale: Skyldnere må vente på rentehalvering

Aftale fra 2022 skal halvere tillægsrente på gæld til det offentlige, men den er stadig ikke trådt i kraft.
Foto: Screenshot fra samråd.
Foto: Screenshot fra samråd.
Ritzau

Sidste år indgik et bredt flertal i Folketinget en aftale om at halvere den tillægsrente, som borgere og virksomheder skal betale, hvis de har gæld til det offentlige.

Tanken bag aftalen var, at antallet af personer og virksomheder med gæld til det offentlige skulle nedbringes og hjælpe de mest udsatte. Men aftalen nåede ikke at blive færdigbehandlet i Folketinget inden valget.

Det skriver DR.

Derfor skal de 1,1 millioner borgere og 160.000 virksomheder, der skylder penge til det offentlige, stadig betale otte procent i tillægsrente plus nationalbankens ledende rente.

At aftalen ikke er færdigbehandlet skyldes valgkamp og regeringsforhandlinger, fortæller skatteminister Jeppe Bruus (S) til DR. Han forventer, at lovforslaget vil træde i kraft den 1. juli i år.

Rentesænkningen kan ifølge ministeren ikke ske før, fordi man kun kan justere renten hvert halve år på de nuværende it-systemer.

Skatteministeren mener dog stadig, at det er en ”positiv situation” for skyldnerne, da der stadig er udsigt til lavere renter.

”Vi gør det nemmere for borgere, så gælden ikke vokser så meget.”

”Hvis vi ikke havde gennemført aftalen og havde et politisk flertal for den, så havde tingene fortsat som hidtil,” siger skatteministeren.

Chefkonsulent og skatterådgiver i revisionsselskabet BDO Henning Boye Hansen vurderer, at den manglende færdigbehandling vil betyde en merudgift for skyldnerne på samlet set 3,2 milliarder kroner.

Ifølge Gældsstyrelsen er den samlede rente for skyldnerne 9,9 procent. Den udgøres af de 8 procent i tillægsrente og 1,9 procent i udlånsrente.

Skylder man 250.000 kroner til det offentlige, skal man altså, som det ser ud nu, betale 24.750 kroner i renter årligt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter