VU og DSU går imod moderpartier i strid om store bededag

Hverken Venstres eller Socialdemokratiets ungdomsparti er enig i regeringens ønske om at afskaffe helligdag.
Formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Katrine Evelyn Jensen, kalder forslaget om at afskaffe helligdagen for ”politik, når det er værst”. | Foto: Brian Karmark
Formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Katrine Evelyn Jensen, kalder forslaget om at afskaffe helligdagen for ”politik, når det er værst”. | Foto: Brian Karmark
af ritzau

Det er ikke kun fagbevægelsen og en stor del af befolkningen, som er imod regeringens ønske om at gøre store bededag til en almindelig arbejdsdag. Også Venstres og Socialdemokratiets ungdomsparti mener, at det er forkert af regeringen at trumfe afskaffelsens igennem og blande sig i den danske model.

Formanden for Venstres Ungdom, Maria Ladegaard, anerkender behovet for at finde finansiering til blandt andet sundhed og forsvar. Men hun bryder sig ikke om SVM-regeringens metode.

”Det er uheldig regeringsførelse fra en flertalsregering, som vi ved, kan tvinge ting igennem, men som derfor også har et særligt ansvar for at være opmærksom på de øvrige partier, arbejdsmarkedets parter og øvrige interessenter,” siger Maria Ladegaard.

”Det vil helt sikkert være sværere at komme igennem med, hvis man skulle inddrage arbejdsmarkedets parter. Men hvis den eneste måde, man kan komme i mål med noget, er at tvinge det igennem, så er det måske værd at overveje, om det er en dårlig idé, man har fået.”

DSU: ”Politik, når det er værst”

I og med at regeringspartierne, Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, de facto har flertal alene, kan lovforslaget blive vedtaget uden opbakning fra flere partier i Folketinget.

Formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Katrine Evelyn Jensen, kalder forslaget om at afskaffe helligdagen for ”politik, når det er værst”.

Ifølge hende er der tale om ”et historisk og utilstedeligt indgreb i den danske model”.

”Det er en kæmpe ommer. Og det gør ondt, at det er mit parti, der vil gøre det til virkelighed. Der er nogen, der skal huske på, hvem vi først og fremmest er til for,” skriver Katrine Evelyn Jensen i et opslag på Facebook.

Regeringen har til at begynde med afvist, at den piller ved den danske model, når den stiller forslag om at afskaffe store bededag. Men i lovforslaget, som blev sendt i høring torsdag, står der direkte i lovteksten, at forslaget ændrer i de kollektive overenskomster. Der er ellers en tradition for, at politikere holder sig fra dem.

”For mig er det vigtige, at vi har et arbejdsmarked, hvor parterne bliver enige om løn og arbejdsvilkår, og at politikerne blander sig udenom. Så snart politikerne begynder at blande sig, er der jo ikke nogen af de privilegier, man har forhandlet hjem, som kan være sikre,” siger VU-formand Maria Ladegaard.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også