Flertal afsætter 1,3 milliarder til bedre arbejdsmiljø

Aftale skal bl.a. være med til at bekæmpe udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og samtlige af Folketingets partier var repræsenteret ved pressemødet, hvor de præsenterede den nye arbejdsmiljøaftale | Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og samtlige af Folketingets partier var repræsenteret ved pressemødet, hvor de præsenterede den nye arbejdsmiljøaftale | Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix
Af ritzau

Et bredt flertal i Folketinget afsætter 1,3 mia. kr. i en ny arbejdsmiljøaftale.

”Det er en aftale på et niveau, der er historisk. Jeg er glad for, at alle er med,” siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) efter forhandlingerne i Beskæftigelsesministeriet torsdag aften.

Aftalen har især fokus på bekæmpelse af det, partierne beskriver som ”social dumping”. Altså situationer, hvor udlændinge arbejder i Danmark til en lavere løn og under ringere vilkår end deres danske kolleger.

Af de 1,3 mia. kr. afsættes 673 mio. kr. til denne indsats.

Ane Halsboe-Jørgensen har siddet for bordenden under forhandlingerne.

”Det er simpelthen et samlet folketing, der afsætter 1,3 mia. over de næste fire år til denne vigtige indsats.”

”Det er en social dumping-indsats, der sætter ind, hvor der er arbejdslivskriminalitet og snyd på vægten. Sådan at dem, der faktisk spiller efter reglerne, får fair konkurrence,” siger hun.

Aftalen skal derudover forebygge arbejdsulykker og dårligt psykisk arbejdsmiljø. Og den skal beskytte lønmodtagere bedre mod farlig kemi.

”Man skal ikke blive syg af at gå på arbejde. Hverken fysisk eller psykisk. Derfor er vi meget stolte af, at vi også sætter ind på det psykiske arbejdsmiljø,” siger arbejdsmiljøordfører Astrid Carøe (SF). 

Ane Halsboe-Jørgensen fremhæver, at aftalen har fokus på, at ansatte skal beskyttes bedre mod det sundhedsskadelige stof asbest. Derudover har den bl.a. fokus på at forebygge vold på bosteder.

Pengene i aftalen bevilges over en fireårig periode. Altså fra 2023 til 2027.

”Det vigtigste i aftalen er, at det bliver mere trygt at gå på arbejde, og at vi forhåbentligt får færre, der bliver syge,” siger beskæftigelsesordfører Eva Kjer Hansen (V). 

Partierne beskriver det som ”en historisk stor bevilling” til Arbejdstilsynets indsats mod dårlige arbejdsforhold.

Den brede politiske aftale bygger videre på en aftale om arbejdsmiljø fra 2019. 

Dengang blev tilsynet med forholdene på landets arbejdspladser styrket. Det øgede tilsyn fortsætter med den nye aftale.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også