Ny opgørelse: Landbruget er langt fra klimamålet i 2030

Landbruget er stadig langt fra at nå erhvervets klimamål i 2030, specielt reduktionen på drivhusgasser halter efter, viser en nu fremskrivning.
Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

Landbruget er langt fra at nå sit klimamål og levere sit bidrag til den nationale målsætning på 70 pct., skriver Altinget på baggrund af den nyeste klimafremskrivning fra Energistyrelsen

Målet er, at erhvervet skal reducere klimaudledningen med mellem 55 og 65 pct.. I 2030 i forhold til 1990, og fremskrivningen viser, at udledningerne var reduceret med 30 pct i 2021, men forventes kun at være reduceret med 31 procent i 2030, skriver mediet.

Dermed skal erhvervet fortsat reducere udledningen med 24 til 34 procentpoint, hvis målet for 2030 skal nås. Det svarer til mellem fem og syv millioner ton CO2-ækvivalenter.

Selvom fremskrivningen viser, at der er behov for store reduktioner, kan erhvervet glæde sig over, at udfordringen er blevet en brøkdel mindre end ved fremskrivningen fra sidste år. Den forventede samlede udledning fra erhvervet er nemlig faldet fra 15 mio. ton fra sidste års fremskrivning til 14,4 mio. ton i 2030 i den nyeste fremskrivning.

Senere i år forventes det, at et ekspertudvalg med professor i økonom Michael Svarer fra Århus Universitet i spidsen kommer med deres anbefalinger til, hvordan landbruget kan nå erhvervets klimamål for 2030. I valgkampen sidste år blev der politisk flertal for at indføre en CO2-afgift på landbrugets biologiske processer; altså også omfattende husdyrenes klimaudledninger. Og netop indførelsen af en CO2-afgift indgår som en del af SVM-regeringens regeringsgrundlag

Så sent som i weekenden gentog klimaminister Lars Aagaard (M), at der vil komme en CO2-afgift på landbruget.

Klimaminister: Vi kommer ikke udenom CO2-afgift i landbruget

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også