Partier bakker op om at ændre erhvervsstøtte for milliarder

De Konservative, Liberal Alliance og De Radikale ser muligheder for at skabe et mere grønt og rigt Danmark ved at afvikle støtteordninger.
”Vi ved, at vi bliver rigere i Danmark generelt, hvis vi sænker selskabsskatten og giver gode rammevilkår for virksomhederne,” siger De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, i kommentar til nyt udspil om støtteordninger. | Foto: Ida Marie Odgaard
”Vi ved, at vi bliver rigere i Danmark generelt, hvis vi sænker selskabsskatten og giver gode rammevilkår for virksomhederne,” siger De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, i kommentar til nyt udspil om støtteordninger. | Foto: Ida Marie Odgaard
Af Ritzau

Et rigtig godt udspil. Sådan er meldingen hos tre af Folketingets partier, den såkaldte KLAR-alliance, efter at Dansk Erhverv har fremlagt ønsker om at skrotte en række støtteordninger til erhvervslivet mod at få skattelettelser til gengæld.

”Vi ved, at vi bliver rigere i Danmark generelt, hvis vi sænker selskabsskatten og giver gode rammevilkår for virksomhederne, ”siger De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

Han taler på vegne af KLAR-alliancen, der også tæller Liberal Alliance og De Radikale.

”Det er også en mulighed for, at vi kan gøre noget mere, når det handler om at skabe vækst, mere forskning og et mere grønt Danmark”, siger han.

Dansk Erhverv vil sanere ordninger for 4,5 mia kr

Dansk Erhverv, der har omkring 17.000 medlemsvirksomheder, foreslår at sanere erhvervsstøtteordninger for 4,5 milliarder kroner.

Virksomhederne skal til gengæld have forskellige skattelettelser for omkring 8,5 milliarder kroner.

Blandt andet vil Dansk Erhverv sænke selskabsskatten fra 22 procent til 19 procent.

Derudover foreslår organisationen blandt andet at sænke generationsskiftebeskatningen for virksomheder fra 15 procent til 10 procent og at afskaffe den høje sats for aktieavancebeskatning.

Den ligger i øjeblikket på 42 procent for aktieavanceindkomster over 58.900 kroner om året, men Dansk Erhverv vil fremover have en flad sats på 27 procent.

SVM-regeringen er i sit regeringsgrundlag fra december sidste år inde på nogle af elementerne i Dansk Erhvervs udspil.

Blandt andet vil regeringen sanere erhvervsstøtten for to milliarder kroner. Regeringen vil ligeledes bruge nogle af pengene på at sænke generationsskiftebeskatningen til ti procent.

Dansk Erhverv vil bruge fire milliarder kroner fra det økonomiske råderum til sit forslag. Det økonomiske råderum er statens forventede overskud i fremtiden, og det blev for nylig opjusteret med 16 milliarder kroner frem mod 2030.

KLAR-alliancen vil ikke på forhånd lægge sig fast på, hvordan finansieringen skal findes.

”Præcist hvordan det skal gøres med pengene, det vil vi også gerne ind i et rum og forhandle om. Det har vi ikke lagt os fast på. Men vi synes, det er rigtig stærkt, dét der kommer her”, siger Søren Pape Poulsen.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også