Bredt flertal indgår forsvarsforlig: Skal tilføres 143 milliarder

Tiårigt rammeforlig for Forsvaret, der skal tilføres 143 milliarder kroner. Konkrete investeringer skal forhandles senere. (Opdateres)
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Forsvaret tilføres 143 milliarder kroner over de næste ti år, så Danmark fra 2030 opfylder et fælles mål i Nato for forsvarsinvesteringer.

Det er overskrifterne i et forsvarsforlig, som et bredt flertal med 10 af Folketingets 12 partier har indgået onsdag aften.

Der er tale om en tiårig rammeaftale. Det betyder, at økonomien fastlægges for det næste årti, mens beslutninger om konkrete investeringer i militært isenkram og meget andet er udsat til senere.

Denne anderledes tilgang til et forsvarsforlig er af regeringen blevet begrundet med, at forventningerne fra forsvarsalliancen Nato hele tiden ændrer sig, og samtidig sker den teknologiske udvikling hurtigt.

Delaftaler med konkret indhold skal indgås fra efteråret 2023 og frem. Det er også planen, at aftalepartierne skal gøre status i løbet af forligsperioden og muligvis justere den strategiske retning. 

Med i aftalen er SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, De Konservative, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Kun Enhedslisten og Alternativet er ikke med. De to partier var ikke inviteret med til forhandlingerne, da de ikke ønsker at øge Danmarks forsvarsbudget til to procent af bruttonationalproduktet (bnp), som er et fælles Nato-mål.

Bnp er en central indikator for den økonomiske aktivitet og velstand i et land.

Stort løft

”En meget bred kreds af partier har her til aften indgået en historisk aftale med et løft til dansk forsvar. En tiårig aftale, hvor der kommer yderligere 143 milliarder kroner frem mod 2033,” siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) på et pressemøde.

Forsvarsordfører Peter Have (M) nævner på pressemødet, hvor rammeaftale for forsvarsforlig præsenteres, at der kommer ”bedre uddannelser, man kan bruge én-til-én i det civile liv”.

Der kommer også øget fokus på veteraner, lyder det fra både Peter Have og SF-formand Pia Olsen Dyhr.

”Vi ligger kimen til, at vi skal begynde at bygge skibe i Danmark igen,” siger Pia Olsen Dyhr videre om aftalen.

Værnepligt for kvinder er ikke en del af den rammeaftale om et nyt forsvarsforlig, som er blevet præsenteret onsdag aften i Forsvarsministeriet.

Det siger Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, på et pressemøde.

”Det har vi ikke været tilhængere af, og det er heller ikke en del af den her aftale,” siger hun.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også