Danmark er åben for sikkerhedsgaranti til Ukraine

Regeringen diskuterer en form for sikkerhedsgaranti til Ukraine med allierede. Danmark vil måske også bidrage.
”Det handler ikke kun om den krig, der er nu. Det gælder også i et mere langsigtet perspektiv," siger statsminister Mette Frederiksen (S) om en form for sikkerhedsgaranti til Ukraine fra EU. | Foto: Olivier Matthys/EPA/Ritzau Scanpix
”Det handler ikke kun om den krig, der er nu. Det gælder også i et mere langsigtet perspektiv," siger statsminister Mette Frederiksen (S) om en form for sikkerhedsgaranti til Ukraine fra EU. | Foto: Olivier Matthys/EPA/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Danmark diskuterer muligheden for at give sikkerhedsgarantier til Ukraine med allierede lande. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på vej ind til EU-topmødet i Bruxelles torsdag.

”Det har vi diskuteret i kredsen af allierede gennem ganske lang tid. For ingen forventer, at krigen i Ukraine slutter før om lang tid. Derfor har vi brug for at sende et meget klart signal til Rusland om, at man ikke kan angribe et europæisk land. Og at vi ikke vil se igennem fingre med det,” siger Mette Frederiksen.

I et udkast til konklusioner fra topmødet, som Ritzau har set, fastslår EU-landene, at de er ”klar til at bidrage sammen med partnere til fremtidige sikkerhedsforpligtelser over for Ukraine”.

De skal ifølge udkastet ”hjælpe Ukraine med at forsvare sig selv på lang sigt, afskrække aggression og forsøg på destabilisering”. 

Også USA arbejder sammen med allierede på at give Ukraine forsikringer, som vil kunne afskrække Rusland fra på et senere tidspunkt igen at angribe.

Form for sikkerhed

Forsikringerne eller sikkerhedsgarantierne vil ikke være så omfattende som Natos artikel 5. Natos såkaldte musketered giver adgang til direkte militærhjælp i tilfælde af et angreb. Men løfterne skal på anden vis øge Ukraines sikkerhed, indtil landet på et tidspunkt kan blive medlem af Nato.

Mette Frederiksen åbner for, at Danmark måske konkret kan bidrage til en form for sikkerhedsgaranti. Men den danske statsminister understreger samtidig, at Danmark i forvejen er blandt de lande, der giver relativt mest støtte til Ukraine.

”Det kommer meget an på, hvordan det konkret vil se ud. Lige nu ligger vi i forhold til vores størrelse som den måske andenstørste donor til Ukraine,” siger Mette Frederiksen.

Danmark har både bidraget med militært udstyr og anden form for hjælp til Ukraine. Samlet set har Danmark støttet Ukraine med 11,6 milliarder kroner til militære og ikkemilitære formål.

”Vi er et af de lande, der giver allermest. Deri ligger også et signal fra Dammark til Ukraine,” siger Mette Frederiksen.

Hun lukker dog ikke døren i for, at Danmark måske kan blive et af de lande, der forpligter sig på militærhjælp til Ukraine, i tilfælde af at Rusland på sigt igen skulle angribe landet.

”Det kan også være, at det er relevant for os at gå ned ad andre spor. Men det er noget, vi diskuterer med vores allierede,” siger Mette Frederiksen.

Mens fokus torsdag og fredag er på EU-topmødet i Bruxelles, så samles Nato-lande i begyndelsen af juli til Nato-topmøde i Vilnius. Her vil spørgsmålet om forsikringer til Ukraine komme op, forventer statsministeren.

”Det handler ikke kun om den krig, der er nu. Det gælder også i et mere langsigtet perspektiv. Der er sikkerhedsgarantier eller på anden vis forsikringer om, at der er lande, der hjælper, en af vejene at gå. Det er en af de ting, der bliver diskuteret blandt allierede på topmødet i Vilnius,” siger Mette Frederiksen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også