Op til 175 personer følger med fregat til Det Røde Hav

Regeringen varslede tidligere i januar, at fregat skal udsendes til Det Røde Hav. Nu er et forslag på bordet.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) kunne tidligere i januar melde om, at en dansk fregat skal sendes til det røde hav. Op til 175 personer vil være involveret i missionen. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) kunne tidligere i januar melde om, at en dansk fregat skal sendes til det røde hav. Op til 175 personer vil være involveret i missionen. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Regeringen foreslår at sende op mod 175 personer med i det fregatbidrag, der skal udsendes til Det Røde Hav.

Fregatten skal være udsendt i cirka to måneder, fremgår det af et beslutningsforslag, som udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har fremsat for Folketinget.

Det er blandt andet militærpoliti og tolke, der skal med til Det Røde Hav.

Fregatten skal overvåge området og beskytte skibstrafikken. I området har der været flere angreb fra houthi-bevægelsen på fragtskibe.

Skibet skal lægge sig som et skjold mellem fragtskibene og de missiler, som houthi-bevægelsen i Yemen sender afsted mod dem. Missionen betragtes som langt farligere for den danske besætning end tidligere piratmissioner.

Prisen for indsatsen bliver omkring 50 millioner kroner.

I beslutningsforslaget fremgår det desuden, at det ikke kan udelukkes, at der kan ”forekomme dansk frihedsberøvelse af personer”.

”En tværministeriel taskforce vil håndtere særlige situationer med frihedsberøvede personer, hvis behovet skulle opstå,” står der.

Der lægges i beslutningsforslaget vægt på, at fregatbidragets opgaver vil være defensive. Men der er mandat til at anvende magt mod de trusler mod den frie sejlads, der måtte være, står der også.

At en fregat skal udsendes til Det Røde Hav, blev varslet tidligere i januar. Her var meldingen, at den skal sendes afsted i slutningen af januar.

I forslaget hedder det sig, at den skal sendes afsted i starten af 2024 uden nærmere konkretisering.

Der har igennem længere tid været angreb fra houthi-bevægelsen rettet mod skibe.

Houthierne har mødt modstand i form af angreb fra USA og Storbritannien, som for få dage siden ramte flere end 60 mål - det skete med Danmarks opbakning.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har kaldt angrebene nødvendige.

”Danmark bakker fuldt op om det amerikanskledede angreb på houthierne. Det er et nødvendigt modsvar på houthiernes ulovlige angreb. Vi må insistere på retten til fri sejlads,” lød det fredag i en skriftlig udtalelse til Ritzau.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter