Europa-Parlamentet stemmer ja til copyright-forslag

Der er både copyright på små uddrag af artikler og copyrightfiltre på uploaded materiale hos indholdsplatforme i det forslag til en ny copyrightlovgivning, som Europa-Parlamentet vedtog onsdag eftermiddag. (opdateret)
Foto: /Ritzau Scanpix/AP/Cedric Joubert/
Foto: /Ritzau Scanpix/AP/Cedric Joubert/

BRUXELLES

Onsdag eftermiddag lykkedes det Europa-Parlamentet at nå til enighed om, hvor man står, når forhandlingerne med EU's ministerråd om en ny copyrightlovgivning går i gang.

Med 438 stemmer for og 226 stemmer imod gav parlamentet dermed ordføreren på lovforslaget, Axel Voss, lov til at gå i gang med forhandlingerne, der skal lede frem til den færdige lovtekst.

I store træk fik Axel Voss opbakning til sin position på de mest kontroversielle dele af lovforslaget. Han fik vedtaget formuleringen om at indføre en såkaldt press publishers' right, som skal omfatte såkaldte snippets - et kort uddrag på f.eks. Google af en artikel samt link til artiklen - af copyright.

Hæver krav til indholdsplatforme

Desuden stemte et flertal af parlamentarikerne også for et krav om, at indholdsplatforme som f.eks. Youtube får til ansvar at sikre, at der ikke er et brud på copyright, når deres brugere uploader indhold. Det kan for eksempel ske ved at indføre automatiske filtre, der screener indholdet, inden det kommer online.

Debatten om copyrightdirektivet har været intens over de seneste måneder, og parlamentet har måttet ud i en ekstra afstemning for at blive enigt.

I juli fremlagde Axel Voss sin rapport for parlamentet og bad om lov til at gå i forhandlinger med ministerrådet, men det blev afvist. Dermed skulle man ud i en ny afstemningsrunde, hvor alle parlamentarikere havde mulighed for at fremsætte ændringsforslag.

Betaling til journalister

Axel Voss havde selv fremsat flere ændringsforslag, som gør, at formuleringerne, der blev vedtaget onsdag, er blødere end dem, der var i hans rapport i juli.

Eksempelvis bliver små platforme undtaget fra press publishers' right, og teksten specificerer også nu, at journalister skal modtage en del af betalingen. Den kan altså ikke blot gå fra indholdsplatformen, som lægger snippets ud, til den virksomhed der udgiver indholdet.

I teksten står der nu også, at hvis et snippet indeholder "individuelle ord" - det vil altså sige, hvis der er tilføjet noget selvstændigt til et snippet - er den også undtaget fra copyright.

Vestager: God begyndelse

Den danske EU-kommissær Margrethe Vestager, som har ansvaret for konkurrenceområdet, er glad for resultatet.

"Det er godt, for så kan forhandlingerne begynde. Det giver håb om, at vi kan få en ny copyright-lovgivning inden for en overskuelig tid," siger hun til Ritzau.

Ministerrådet lagde sig fast på sin position i maj i år, så nu skal ordføreren sammen med ministerrådet og kommissionen have lagt sig fast på, hvornår trilogforhandlingerne kan begynde, så den endelige lovgivningstekst kan komme på plads.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også