PolicyWatch

EU-præsident forkaster britisk brexit-idé og kræver topmøde

Der er mere håb i dag, men der er mindre og mindre tid, siger Donald Tusk før et topmøde i Salzburg.

Foto: /ritzau/AP/Virginia Mayo

Håbet om at en aftale med Storbritannien kan landes, før det britiske kongerige formelt forlader EU 29. marts næste år, er lidt større i dag end i går.

EU-præsident Donald Tusk præsenterer processen med optimisme, før EU's stats- og regeringschefer holder topmøde i Salzburg onsdag aften.

Men parterne er fortsat ikke enige i det punkt, som hele tiden har skilt dem, understreger han. Det gælder en aftale om den irske grænse. Det er yderst vanskeligt.

Det skyldes ikke mindst den irske fredsproces og kravet om, at parterne er blevet enige om, at der ikke må etableres en "hård grænse" med bevogtning og overvågning.

"Hvad angår spørgsmål som det irske og rammen for økonomisk samarbejde, så må briterne gennemtænke deres forslag," siger Tusk.

Forslaget er ikke acceptabelt for EU, som det ligger på bordet i øjeblikket.

Alligevel mener EU-præsidenten, at man er kommet en smule nærmere en aftale.

"Der er måske mere håb i dag. Men der er mindre og mindre tid. Vi må udnytte alle resterende dage til at forhandle," siger Tusk.

EU-præsidenten tilføjer, at han også ser positive skridt fra Storbritannien. Det gælder blandt andet viljen til et tæt samarbejde om sikkerhed og udenrigspolitik.

Donald Tusk bekræfter, at der skal holdes et EU-topmøde om brexit midt i november.

Brexit er på dagsordenen, når stats- og regeringscheferne mødes i Salzburg, og torsdag, når den britiske premierminister, Theresa May, er rejst hjem fra Salzburg, samles unionens 27 resterende medlemslande.

De 27 EU-lande har indtil videre stået sammen i processen om briternes exit fra unionen.

/ritzau/

Analyse: Blødere brexit-retorik men ingen løsning i sigte

Theresa May vil appellere til EU-lande om at undgå kaos 

Mere fra PolicyWatch

K-ordfører: Regeringen har spildt tiden med nu skrottet lovforslag

Et lovforslag, som skulle forpligte bl.a. sociale medier til at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer, er blevet bremset af EU-Kommissionen. Konservatives erhvervs- og forbrugerordfører mener, at lovforslaget fra begyndelsen skulle have været udformet anderledes.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier