PolicyWatch

Løkke forbereder sig på smørmoms og andre ulyksaligheder

Theresa May leverede intet nyt, der kan give håb om fremskridt i brexit, mener Lars Løkke Rasmussen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) deltager torsdag på andendagen af et EU-topmøde i Salzburg. | Foto: Ritzau Scanpix/AP Photo/Kerstin Joensson

Onsdag havde den danske regering et internt møde om Storbritanniens farvel til EU, og frygten for en brat overgang til toldbarrierer og andre problemer næste forår er rykket nærmere, vurderer statsministeren.

"Vi hyrer toldere i Danmark for at forberede os på det værst tænkelige scenarie. Det er ikke, fordi vi ønsker det. Overhovedet. Det er fordi, det er noget, man ikke kan udelukke," siger Lars Løkke Rasmussen (V).

Statsministeren deltager torsdag på andendagen af et EU-topmøde i Salzburg, hvor den britiske premierminister, Theresa May, sidst på eftermiddagen rejser hjem. Herefter kan de øvrige 27 EU-lande diskutere sagen uden modparten.

Onsdag under en middag fremlagde May sit syn på brexit. Den danske statsminister hørte ikke noget, der gav ham tro på en snarlig løsning.

"Vi er et sted, hvor vi må forholde os til, at det kan ende med, at der ikke kommer en aftale," siger Lars Løkke Rasmussen.

29. marts næste år forlader Storbritannien EU. Inden da er det målet at blive enige om en udtrædelsesaftale og en politisk erklæring om, hvordan forholdet skal være i fremtiden.

Men spørgsmålet om den irske grænse volder problemer. Briterne vil ikke have en grænse med kontrol på grund af den skrøbelige fredsproces, og EU kan ikke acceptere en grænse uden kontrol mellem et EU-land og et tredjeland.

"Så falder vi tilbage på almindelige WTO-standarder. Så kommer der 25 procent moms på smør og mange andre ulyksaligheder. Det må vi forberede os på. Og det gør vi også i Danmark," siger Lars Løkke Rasmussen.

Flere af de andre stats- og regeringschefer var tilsvarende skeptiske på spørgsmålet om brexit efter Mays oplæg onsdag.

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

DR og TV 2 slår sig sammen om partilederdebat

De to public service-stationer DR og TV 2 har besluttet at samsende én relativt lang debat mellem de mange politiske partiledere frem for at skulle lave en hver. Beslutningen handler bl.a. om logistik, lyder det.

Medicoindustrien advarer om mangel på medicinsk udstyr

I et brev til offentlige indkøbere advarer Medicoindustrien om alvorlige udfordringer, som truer forsyningssikkerheden af medicinsk udstyr. Brancheforeningen kommer selv med løsningsforslag, som til dels bliver imødekommet.

Udstyrsproducenter føler sig svigtet af myndighederne

Under corona-krisen udtrykte statsminister Mette Frederiksen ønske om, at Danmark skulle kunne forsyne sig selv med blandt andet mundbind. Alligevel er landets lagre af værnemidler blevet fyldt med kinesiske produkter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier