PolicyWatch

Tusk langer ud efter Mays brexit-plan efter EU-topmøde

På topmødet for EU's stats- og regeringschefer har formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, slået fast, at Theresa Mays brexit-plan ikke er god nok.

Med blot seks måneder og otte dage til at Storbritannien skal træde ud af EU, synes en aftale om vilkårene for brexit stadig at have lange udsigter.

EU's stats- og regeringschefer har torsdag holdt uformelt topmøde om brexit i Salzburg i Østrig. Op til mødet var det forventet, at EU vil have mildere toner overfor den britiske premierminister, Theresa May, men formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, ville det anderledes.

"Der er positive elementer i Chequers-planen, men den foreslåede ramme for økonomisk samarbejde vil ikke virke - ikke mindst fordi det risikerer at underminere det indre marked," siger Donald Tusk ifølge Financial Times.

Chequers-planen er navnet på den brexit-plan, som Theresa May forsøger at forhandle på plads med de 27 andre EU-medlemslande.

Ingen kirsebær

Ifølge EU-forhandlere er Chequers-planen ikke retfærdig, fordi Theresa May vil have de gode ting i form af adgang til det indre marked, mens knap så populære ting som folkets fri bevægelighed ikke skal gælde i Storbritannien. Det er det, som er blevet kaldt for cherry-picking. Altså at Theresa May kun vil have EU's kirsebær.

Altinget skriver, at Donald Tusk netop har understreget sin pointe om, at briterne ikke kun kan plukke kirsebær ved at lægge et billede på det sociale medie Instagram. Her står Donald Tusk og Theresa May ved et kagefad, hvortil Donald Tusk skriver:

"Et stykke kage måske? Beklager, ingen kirsebær."

Det samme billede er lagt på Donald Tusks Facebook-side.

Mens denne uges topmøde i Salzburg er uformelt, så vil de formelle brexit-forhandlinger finde sted ved et EU-topmøde i midten af oktober.

Ifølge Donald Tusk skal oktober-topmødet give fremdrift i forhandlingerne, men rådsformanden åbner allerede nu for, at en endelig brexit-aftale måske først skal findes i forbindelse med et nyt EU-topmøde i november.

"Til oktober forventer vi maksimal fremgang og resultater i brexit-forhandlingerne," siger Donald Tusk ifølge Financial Times, inden han dog slår fast, at hvis fremgangen ikke er god nok, så må der et november-topmøde til.

May lover nyt udspil til aftale efter krisemøde om brexit 

Løkke er fortvivlet over tidspres i forhandlinger om brexit

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier