PolicyWatch

EU vil have undersøgt hvidvask i Danske Bank

EU-Kommissionen har bedt sit banktilsyn om at undersøge, hvorfor hvidvask i Danske Bank ikke blev opdaget.

Thomas Borgen, adm. direktør i Danske Bank, vil trække sig fra stillingen, når banken har fundet en ny topchef. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard/Watch Medier

Sagen om hvidvask for milliarder i Danske Bank får nu EU-Kommissionen til at kræve en undersøgelse sagen.

Det bekræfter kommissionen ifølge Reuters på baggrund af en artikel i Financial Times.

Kommissionen har bedt Den Europæiske Bankmyndighed (EBA) om at undersøge, hvad der gik galt med myndighedernes opsyn af Danske Bank.

Undersøgelsen skal ifølge Financial Times dels rettes mod finanstilsynet i Estland. Det er centrum i sagen, da hvidvaskningen har fundet sted i Danske Banks estiske filial. 

EU-Kommissionen vil blandt andet have belyst, hvor ofte og hvor dybdegående undersøgelserne af Danske Bank var. 

Desuden er Finanstilsynet i Danmark på radaren. Det gælder særligt spørgsmålet om, hvordan tilsynet forholdt sig til information fra det estiske finanstilsyn om Danske Banks udenlandske kunder i Estland. 

"Finanstilsynet er ikke blevet kontaktet af hverken EU-Kommissionen eller EBA om sagen, men vi vil naturligvis stille al den information til rådighed, som det er muligt, hvis der kommer en henvendelse," skriver Finanstilsynet i en skriftlig kommentar. 

Kritik for ikke at være kritisk nok

Det danske finanstilsyn har fået kritik i sagen, fordi det ikke har været kritisk nok over for den information og de svar, Danske Bank har sendt gennem årene.

EU-Kommissionen har også bedt regeringerne i Danmark og Estland om at forholde sig til sagen og tilsynet med banken.

Danske Bank offentliggjorde i sidste uge sin egen undersøgelse af sagen.

Banken fandt frem til, at der i perioden 2007-2015 var strømmet 1500 milliarder kroner gennem den estiske filial for kunder fra alt fra Rusland til De Britiske Jomfruøer. 

Præcis hvor stort et beløb, der er mistænkeligt, er ikke kommet frem, men det er ifølge Danske Bank formentlig en meget stor del. 

Danske Bank købte filialen i Estland i 2007 og blev allerede samme år advaret om, at banken blev brugt til hvidvask og skatteunddragelse. Det var af både det estiske finanstilsyn og russiske centralbank. 

Også i 2009, 2010, 2013, 2014 og 2015 blev ledelsen advaret. Men først i 2015 lukkede Danske Bank filialen i Estland for udenlandske kunder.

Danske Bank har erkendt, at den var for dårlig og for længe om at sætte en stopper for de ulovlige overførsler. 

Administrerende direktør Thomas Borgen stopper som følge af sagen. Der er endnu ikke sat navn på en afløser. 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier