PolicyWatch

EU foreslår visumfrie rejser for briter - med forbehold

Hvis Storbritannien giver EU-borgere visumfri rejser til EU, så vil EU gøre det samme, hedder det i forslag.

Foto: Jyllands-Posten

Briter skal kunne rejse ind i EU uden visum, når Storbritannien forlader unionen, lyder et forslag fra EU-Kommissionen. 

Forslaget, der er fremlagt tirsdag, vil gøre det muligt for britiske statsborgere at rejse i Schengen-lande i 90 dage inden for en periode på 180 dage uden at søge visum. 

Det skal gælde fra 30. marts næste år, i tilfælde af at Storbritannien forlader EU uden en skilsmisseaftale. 

Lykkes det parterne at blive enige om en udtrædelsesaftale, og bliver den godkendt i både det britiske parlament og EU-Parlamentet, så skal forslaget om visumfrie rejser gælde, når en overgangsperiode udløber. 

Men. Briterne slipper kun for visum, hvis de tilbyder samme ordning for EU-borgere. 

Og briterne kommer ikke til at opretholde fordele som EU-borgere, når de skal passere en grænsekontrol i en lufthavn eksempelvis. 

"EU-regler gældende for ikke-EU-borgere, der rejser til EU, eksempelvis i forbindelse med grænsekontrol, vil naturligvis gælde for britiske borgere, når de ikke længere er EU-borgere," hedder det i forslaget. 

Den britiske regering har tidligere sagt, at briterne vil give EU-borgere mulighed for at rejse til Storbritannien uden visum. 

Visumforslaget fra EU-Kommissionen skal godkendes af både EU's medlemslande og Europa-Parlamentet. Kommissionen opfordrer til en hurtig proces, da skilsmissen nærmer sig. 

I London er premierminister Theresa May under massivt pres. EU-præsident Donald Tusk har givet hende en frist til onsdag aften. Har man ikke en aftale klar til den tid, er det ikke muligt at nå et topmøde om brexit i november.

Det skyldes, at EU-landene skal have tid til at studere aftalen, inden de skal mødes og tage stilling til den. 

Når May ikke denne frist, er det ifølge diplomatiske kilder i Bruxelles mest sandsynligt, at man holder et brexitmøde med stats- og regeringscheferne midt i december. 

Det vil blive 13-14. december, som allerede er afsat til årets sidste topmøde i EU. 

Hele tidsplanen for skilsmissen strammer til, da aftalen også skal godkendes i parlamentet i London og af EU-Parlamentet. Briterne forlader EU 29. marts næste år.

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Beredskabsniveau hævet til næsthøjeste niveau efter gaslæk

Efter to lækager på gasledningen Nord Stream 1 og en lækage på Nord Stream 2 i Østersøen har Energistyrelsen hævet beredskabsniveauet til næsthøjeste niveau. Det betyder, at sektorens selskaber skal være opmærksomme på sikkerheden omkring deres anlæg.

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier