PolicyWatch

May sikrer sig regeringsopbakning til Brexit-aftale

Efter et fem timer langt møde i London er der nu opbakning fra konservative ministre til et aftaleudkast  (Opdateret).

Foto: Ritzau Scanpix/PA

Premierminister Theresa May har sikret sig opbakning i sin regering til det udkast til en brexitaftale, forhandlere fra EU og Storbritannien er enedes om. Det siger May onsdag aften efter et fem timer langt regeringsmøde i London.

"Med denne aftale lever vi op til det, de britiske vælgere stemte for i 2016," siger Theresa May foran indgangen til sin embedsbolig i Downing Street.

Hun anerkender, at der stadig er lang vej igen, før der ligger en endelig aftale.

"Dette er et vigtigt skridt, der giver os mulighed for at se fremad og formulere en endelig aftale."

Sidst på dagen onsdag samledes konservative ministre for at diskutere aftaleudkastet, og premierministeren fortæller, at maratonmødet var præget af "langvarig og passioneret" debat.

Ifølge det britiske medie Sky News var regeringen "meget splittet" på mødet.

Sky News' korrespondent siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at næsten 10 ministre var imod.

Hvis det står til troende, vil det være tæt på halvdelen af regeringens ministre, der - i hvert fald som udgangspunkt - ikke ville bakke op om aftaleudkastet.

Aftaleudkastet er intet mindre end 585 sider langt og indeholder elementer, der strækker sig fra grænseproblemer i Nordirland til medlemskab af EU's toldunion.

Forud for mødet har flere medier spekuleret i, at flere pro-brexit-ministre kunne finde på at trække sig i protest mod aftalen, der er et kompromis mellem Storbritannien og EU.

Næste skridt bliver at præsentere en samlet aftaletekst til det britiske Underhus, der så skal stemme om, hvorvidt man vil gå videre med aftalen.

Her kan Theresa May få endog meget svært ved at få vedtaget aftalen. I store dele af hendes parti er der flere, der har udtalt sig kritisk om de dele af aftalen, der allerede har set dagens lys.

Også de konservatives koalitionspartner i Underhuset, nordirske DUP, tager kort tid efter Mays erklæring afstand fra aftaleudkastet ved at henvise til Mays egne udtalelser fra sidste år.

"For at bruge hendes ord, så er ingen aftale bedre end en dårlig aftale. Og det her er en rigtig dårlig aftale," siger næstformand i partiet Sammy Wilson til BBC.

Aftalen skal også godkendes i de øvrige 27 EU-lande og ratificeres i EU-Parlamentet.

Briterne udtræder efter planen af EU ved midnat 29. marts næste år.

Analyse: Det ved vi om brexit-aftalen

Muligt brexitgennembrud mødt med skepsis i London og Belfast 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier