Whistleblower: Den danske regering bør undersøge Finanstilsynet

Den danske regering fik onsdag en direkte opfordring fra whistlebloweren Howard Wilkinson om at igangsætte en uafhængig undersøgelse af Finanstilsynets håndtering af Danske Banks hvidvaskssag. Opfordringen kom, da Howard Wilkinson deltog i en høring i EU-Parlamentet.
Howard Wilkinson var onsdag formiddag inviteret til høring i EU Parlamentet for at fortælle om sine oplever som whistleblower i sagen om Danske Bank. | Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Howard Wilkinson var onsdag formiddag inviteret til høring i EU Parlamentet for at fortælle om sine oplever som whistleblower i sagen om Danske Bank. | Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Whistlebloweren Howard Wilkinson var onsdag formiddag inviteret i EU-Parlamentet for at forklare om Danske Banks hvidvasksag i Estland, hvor han tilbage i december 2013 for første gang forsøgte at alarmere topledelsen i Danmark om at der var mistænkelige kunder i den estiske filial.

Da Howard Wilkinson mandag mødte de danske folketingspolitikere revsede han det danske finanstilsyns rolle i sagen, og han foreslog at man igangsatte en undersøgelse af, hvad der er foregået i forbindelse med det danske finanstilsyns håndtering af sagen. Onsdag formiddag blev han endnu mere specifik.

"Jeg tror, at der er behov for en uafhængig undersøgelse. Jeg ved, at Kommissionen har sendt sagen videre til the EBA (Den Europæiske Banktilsynsmyndighed, red.). Jeg ved ikke, hvilke undersøgelsesbeføjelser EBA har," lød det fra Howard Wilkinson, som fortsatte:

"Men jeg synes, at nogen har en forpligtelse – og den indlysende kandidat er den danske regering – til at gennemføre en grundig undersøgelse af, hvad der præcist er sket i det danske finanstilsyn i forhold til kontrollen med Danske Bank og Estland."

Otte slag over håndleddet

Han henviste herefter til Finanstilsynets afgørelse fra maj, som udløste otte påbud og krav om et solvenstillæg på 5 mia. kr., som i oktober blev fordobelt til 10 mia. kr. Finanstilsynet meddelte i september, efter at Danske Bank havde offentligjort sin egen undersøgelse, at man vil genoptage undersøgelsen af Danske Bank.

"Der er selvfølgelig masser af undersøgelser i gang, og hvem ved, hvad der vil ske. Men til dato har Danske Bank i Danmark modtaget otte slag over håndleddet fra det danske finanstilsyn," sagde Howard Wilkinson.

Anderkendelse til det estiske tilsyn

Derimod havde han ros til det estiske finanstilsyn, i hvert fald efter 2014, hvor han selv var stoppet i banken i april 2014. Herefter var det hans indtryk, at det estiske tilsyn intensiverede sit tilsyn.

"Det estiske finanstilsyn fortjener anerkendelse, men det ser ikke ud til, at de har fået særlig meget hjæpe fra andre," sagde Howard Wilkinson.

Det gælder blandt andet det estiske bagmandspoliti, FIU (Financial Intelligence Unit), hvor whistlebloweren opfordrede den estiske regering til det igangsætte en undersøgelse af dennes arbejde.

Denne artikel er leveret af PolicyWatchs søstermedie FinansWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også