PolicyWatch

Theresa Mays regering lider historisk nederlag i parlamentet

Britisk regering taber historisk afstemning, der tvinger den til at fremlægge vurdering af brexit-aftale.

Theresa May

Allerede inden de planlagte debatter om Storbritanniens aftale med EU om at træde ud af unionen har den britiske regering fået stryg af sine politiske modstandere.

Tirsdag vedtog et flertal i det britiske underhus, at regeringen har handlet i foragt for det britiske parlament. Det er ifølge BBC og nyhedsbureauet AP aldrig sket før i det britiske demokratis historie.

Afstemningen var ikke en afstemning om mistillid til regeringen, som derfor overlever.

Den bliver dog tvunget til at fremlægge den juridiske vurdering af den aftale om Storbritanniens udtræden fra EU, som den britiske regering og EU har forhandlet på plads. Det sker mod regeringens vilje.

Mandag var regeringens juridiske chefrådgiver, Geoffrey Cox, i parlamentet og svare på spørgsmål. Men han fastholdt, at regeringen ikke ville fremlægge den skriftlige vurdering, som hans kontor har afleveret til premierminister Theresa May.

Det fik en række partier - herunder regeringens støtteparti, nordirske DUP - til at bede om en afstemning om, hvorvidt regeringen har handlet i foragt for parlamentet.

Det blev vedtaget med flertallet 311 mod 293.

Efter afstemningen lovede regeringen at fremlægge den juridiske vurdering onsdag.

Vedtagelsen af regeringens foragt kan gøre det endnu svære for Theresa May at få stemt sin aftale vedtaget i parlamentet.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters kan en af sanktionerne mod regeringen blive, at Geoffrey Cox, der er medlem af parlamentet, bliver suspenderet.

Det vil i så fald gøre ham ude af stand til at stemme for aftalen. Da han er medlem af regeringen ventes han at være en sikker støtte for Theresa May. Hun leder med lys og lygter i egne og oppositionens række efter opbakning til aftalen.

Det er ifølge Reuters usikkert, om oppositionen vil forsøge at få Cox suspenderet.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier