EU-ministre er uvillige til at genåbne forhandling om brexit

Danmark kan ikke begynde at eksportere arbejdspladser, siger Samuelsen om mulig genåbning af brexitaftale.
Anders Samuelsen (LA) | Foto: /ritzau/AP/Gian Ehrenzeller
Anders Samuelsen (LA) | Foto: /ritzau/AP/Gian Ehrenzeller
AF RITZAU

Mange britiske parlamentarikere har forkastet premierminister Theresa Mays skilsmisseaftale med EU. Og mandag har hun besluttet at udskyde en afstemning om aftalen i parlamentet i London. 

Men May får ikke genåbnet aftalen - i hvert fald ikke for alvor - hvis det står til den danske udenrigsminister. Det siger han efter et møde i Bruxelles mandag. 

"Det er utrolig vanskeligt. Der er diskussion om, hvorvidt man kan tilføje enkelte ord på den politiske erklæring. Det at forestille sig, at man kan bryde hele aftalen op - Juncker har sagt det ret tydeligt - det kommer ikke til at ske," siger Samuelsen med henvisning til kommissionsformand Jean-Claude Juncker. 

Den politiske erklæring er en mindre del af skilsmisseaftalen. Den udstikker retningen for forhandlinger om det fremtidige forhold. Selve udtrædelsesaftalen skal ifølge Samuelsen ikke genforhandles. 

Han vil dog ikke komme med et løfte om, at det ikke kommer til at ske. 

Når aftalen ifølge Samuelsen ikke skal åbnes, skyldes det, at den lige nu tager hensyn til alles interesser. 

"Det er meget svært at give noget på det. Vi kan ikke bare begynde at eksportere danske arbejdspladser til Storbritannien, fordi
briterne ikke kan finde ud af, hvor de vil stå," siger han. 

Hollands udenrigsminister, Stef Block, slår en lidt blødere tone an. Han vil ikke udelukke en ny forhandling. Men det bliver svært, tilføjer han. 

"Vi ved, hvor svært det har været at lande en aftale. Så det vil ikke blive let, hvis vi skal indlede samtaler," siger Block. 

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også