May: Jeg har fået løfter om flere brexit-forsikringer fra EU

EU's stats- og regeringschefer har fredag givet Theresa May løfter om mere afklaring, siger hun på pressemøde.
Den britiske premierminister, Theresa May, siger, at et brexit uden aftale ikke er i nogens interesse. | Foto: John Thys/Ritzau Scanpix
Den britiske premierminister, Theresa May, siger, at et brexit uden aftale ikke er i nogens interesse. | Foto: John Thys/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Dommen har været hård over Theresa May efter et topmøde om brexit torsdag aften i Bruxelles. 

Men fredag formiddag har den britiske premierminister ifølge eget udsagn haft held til at vinde yderligere løfter fra sine EU-kolleger.

"Samtaler med mine kolleger i dag har vist, at det er muligt at få videre afklaring (omkring bagstopperen i aftalen, red.)," siger Theresa May.

Premierministeren har ifølge EU-diplomater antydet, at hun følger en totrinsstrategi i bestræbelserne på at skaffe den nødvendige opbakning til at få aftalen godkendt i parlamentet i London. 

Det var således hendes håb at få nogle uddybende forklaringer af emner i udtrædelsesaftalen på det netop afsluttede topmøde. Og dem fik hun torsdag. Hvad May mere vil kunne få, løfter hun ikke sløret for. 

Men ifølge diplomater er det hendes plan, at disse løfter følger i januar, så hun kan vinde momentum til at få aftalen godkendt inden sin fastsatte frist 21. januar. 

"Jeg var krystalklar. Det er både i EU's og i Storbritanniens interesse, at vi får dette i mål. En brexit uden aftale er ikke i nogens interesse," siger May.

I det britiske parlament i Westminster var forståelsen inden regeringschefens rejse, at hun ville søge juridisk bindende løfter om, at Storbritannien ikke bliver fanget i EU-handelsregler for evigt under udtrædelsesaftalens såkaldte bagstopper. 

Den nordirske bagstopper er et sikkerhedsnet, der vil tvinge Storbritannien til at følge EU's regler for handel, inden EU og briterne har fundet en løsning, der forhindrer en egentlig EU-grænse mellem Irland og Nordirland.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også