PolicyWatch

Fiskeriminister: EU svigter med idé om stop for ålefiskeri

Det vil have ringe effekt med en lukkeperiode for ålefiskeri i tre måneder, mener dansk fiskeriminister.

Foto: Ritzau Scanpix/Asger Ladefoged

Ålen er under stort pres i de europæiske farvande, og EU-Kommissionen lægger op til en tremåneders lukkeperiode for fiskeriet af den slanke svømmer i saltvand. 

Men det er ikke vejen frem, mener fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V), som mandag deltager i EU-forhandlinger om kvoter for blandt andet Nordsøen. 

"Man skal sørge for at stille krav til medlemslandene om initiativer, der beskytter ålen, og som faktisk kan medvirke til, at ålen kommer i fremgang. Der synes jeg desværre, at EU-Kommissionen svigter," siger Eva Kjer Hansen.

Problemet er ifølge ministeren, at en lukkeperiode stort set ingen forskel vil gøre. Undersøgelser fra DTU Aqua viser, at fiskeriet efter ål i havet kun står for tre procent af bestandens tilbagegang. 

Anderledes alvorligt er det med blandt andet skarvens appetit på ål, spærrede vandløb og andre negative konsekvenser. Disse tegner sig samlet for halvdelen af ålens tilbagegang ifølge forskningsinstitutionen. 

"Det vil sige, at det krav om, at vi skal lukke for det marine fiskeri, det har stort set ingen effekt i forhold til at beskytte ålen," siger Eva Kjer Hansen. 

Lukkeperioden på tre måneder er foreslået for næste års fiskeri.

På fiskeriministrenes møde mandag i Bruxelles vil ministeren lægge op til, at man tager fat og gør noget ved disse negative konsekvenser for bestanden. 

Eva Kjer Hansen er ikke tilfreds med, at man har stillet krav til ålefiskeriet i havet omkring Danmark, mens man har ladet fiskeri efter ål i Middelhavet og fiskeriet efter glasål gå fri. 

"Først og fremmest skal vi stille krav om, at alle skal levere på de tiltag, som EU-Kommissionen foreslår, hvis det i øvrigt er relevant," siger hun.

Miljøorganisationen Oceana mener, at en lukkeperiode på tre måneder er et absolut minimum.

Man burde slet ikke fiske ål, mener administrerende direktør for Oceana Europe, da bestanden er decimeret til blot "en procent af den oprindelige bestand". 

"Både svenskere og danskere elsker at spise ål ved julebordet. Men det skal bare være slut. Der skal ikke fiskes flere ål," siger Lasse Gustavsson. 

Han mener, at Eva Kjer Hansens henvisning til skarven og andre negative konsekvenser for bestanden er et forsøg på at tale udenom. 

"Man skyder skylden på skarven, på vandkraft og alt muligt andet. Det, man kan gøre noget ved på dette rådsmøde, er fiskeriet," siger Gustavsson. 

Mødet i Bruxelles fortsætter tirsdag.

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier