EU-præsident udelukker genforhandling af brexit-aftale

Brexit-aftalen skal ikke genforhandles, lyder det fra en talsmand for EU-præsident Donald Tusk.
Foto: /ritzau/AP/Virginia Mayo
Foto: /ritzau/AP/Virginia Mayo
AF RITZAU

Det kommer ikke på tale at genforhandle aftalen for briternes udtræden af EU, fastholder en talsmand for EU-præsident, Donald Tusk.

"Skilsmisseaftalen er og bliver den bedste og eneste måde at sikre en ordentlig udtræden for briterne," siger talsmanden ifølge Reuters. 

Tirsdag aften vedtog Underhuset i det britiske parlament et ændringsforslag om, at løsningen for den irske grænse mod Nordirland skal ændres, før skilsmisseaftalen fra EU kan blive godkendt af briterne.

Det er den såkaldte bagstopper, som de folkevalgte stemte om som et ud af syv ændringsforslag til en fremlagt brexit-plan.

"Bagstopperen er en del af udtrædelsesaftalen, og udtrædelsesaftalen er ikke åben for genforhandling," slog talsmanden fast.

Ifølge det norske nyhedsbureau NTB, der også har været i kontakt med talsmanden, er udtalelsen forankret hos samtlige medlemslande.

Også den franske præsident Emmanuel Macron har sagt, at aftalen på 585 sider, der er forhandlet, er den bedst mulige aftale. Han understregede tidligere, at den ikke er til genforhandling, skriver AP.

Bagstopperen er det helt store stridspunkt. Den skal efter planen bruges, hvis der ikke lander en endelig skilsmisseaftale.

Bagstopperen er tidligere blevet omtalt som et sikkerhedsnet, der skal sikre, at der ikke bliver skabt en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

Hvis der opstår en hård grænse, vil det blandt andet betyde, at der kommer kontrolposter mellem Irland, som er med i EU, og Nordirland. Det skyldes, at de efter brexit vil være underlagt forskellige toldregler.

Flere parlamentarikere frygter, at den midlertidige løsning kan ende med at fange briterne i EU's toldunion.

15. januar stemte et flertal i Parlamentet et stort nej til den brexitplan, som premierminister Theresa May havde forhandlet frem med EU.

Tirsdag stemte parlamentarikerne om syv ændringsforsalg, hvor to af dem blev vedtaget.

Briterne forlader efter planen EU den 29. marts med eller uden en skilsmisseaftale.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også