EU er klar til ny stramning af sanktioner mod Rusland

24 ukrainske sømænd har siden november været i russisk varetægt. Nu ventes EU at gennemføre nye sanktioner.
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) forventer, at EU-landene mandag gennemfører nye sanktioner mod Rusland, der siden slutningen af november har tilbageholdt 24 ukrainske sømænd. | Foto: Boris Grdanoski/Ritzau Scanpix
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) forventer, at EU-landene mandag gennemfører nye sanktioner mod Rusland, der siden slutningen af november har tilbageholdt 24 ukrainske sømænd. | Foto: Boris Grdanoski/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Alt tyder på, at EU's udenrigsministre mandag vil gennemføre nye sanktioner mod Rusland.

Det forventer i hvert fald udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), som lørdag deltager i en sikkerhedskonference i München.

Ifølge ministeren vil aftalen blive indgået mandag på et møde blandt EU's udenrigsministre i Bruxelles.

Sanktionerne forventes at gælde for otte personer, som har været involveret i, at 24 ukrainske sømænd siden slutningen af november har været tilbageholdt i Rusland.

"Det er et meget vigtigt skridt, at det nu ser ud til, at EU bliver enige om at sætte foden ned over for Ruslands uacceptable adfærd over for Ukraine," siger udenrigsministeren i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Skibene og deres besætning blev angrebet, da de var på vej mod Det Azovske Hav via Kertjstrædet ved halvøen Krim, som Rusland har annekteret.

Rusland mener, at ukrainerne ulovligt har sejlet ind i russisk territorialt farvand. Det afviser Ukraine.

Episoden med fartøjerne fandt sted, samtidig med at de to lande har været i stigende konflikt, der begyndte med Ruslands annektering af Krimhalvøen.

EU har i et par måneder forsøgt at få de 24 ukrainske sømænd løsladt.

Den 29. december afviste russerne imidlertid et krav fra den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, om at løslade sømændene.

I januar rejste Anders Samuelsen spørgsmålet om yderligere sanktioner mod Rusland.

Derfor er han meget tilfreds med, at det nu ser ud til, at EU vil stramme skruen.

"Formålet er, at vi skal have russerne til at ændre adfærd over for Ukraine. Ukraine skal som alle andre lande have frihed til at vælge deres egen vej," siger udenrigsministeren.

/ritzau/

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også