PolicyWatch

Google beskyldes for at stå bag store borgerprotester mod EU

Hundredtusindvis af vrede borgere har protesteret mod EU's ophavsretsreform.

Foto: Ritzau Scanpix/Ng Han Guan

To års intens lobbykrig kulminerede i sidste uge, da EU-Kommissionen i en spektakulær artikel på hjemmesiden medium.com gik direkte til angreb på Google og Facebook.

Kommissionen beskyldte de store amerikanske techgiganter for at lyve og forføre befolkningen i kampen mod en historisk reform af internettet, der skal tvinge netgiganterne til at betale mere for musik, film og tekster på deres platforme.

Milliarder af kroner er på spil. Under overskriften 'Sådan blev masserne overbevist om, at de skulle redde dragen og slagte ridderen' anklagede kommissionen techgiganterne for at skabe en græsrodskampagne, der har fået det til at se ud, som om "EU handler imod folkets vilje". Hundredtusindvis af vrede borgere har protesteret mod EU's ophavsretsreform, skriver Politiken lørdag.

En række rettighedsorganisationer, heriblandt danske Koda, mener også, at Google og de store techvirksomheder stod bag mobiliseringen og dermed har manipuleret politikere og befolkningen ved at skjule deres lobbyvirksomhed bag tilforladelige græsrodsbevægelser.

"Man fører den almindelige befolkning bag lyset. Ville så mange støtte, hvis de vidste, hvem der stod bag kampagnen? Det tror jeg ikke," siger direktør i Koda Anders Lassen, der også er formand for den europæiske sammenslutning af rettighedsorganisationer, Gesac, til Politiken lørdag.

Efter massiv kritik valgte EU-Kommissionen i denne uge at trække sin kritiske artikel tilbage med den begrundelse, at sproget var "upassende". Selve indholdet har kommissionen ikke beklaget.

It-giganter vil beskytte folketingsvalg mod russiske hackere

Nye EU-regler gør Facebook og YouTube til ophavsretspoliti: "YouTube, som vi kender det i dag, er et overstået kapitel" 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier