Copyright-direktiv blåstemples af EU-parlamentarikere

EU-Parlamentets retsudvalg har stemt ja til aftale om ny copyright-direktiv, der skal sikre, at tech-virksomheder som Facebook og Google indgår licensaftaler.
Foto: Richard Vogel/AP/Polfoto/Arkiv
Foto: Richard Vogel/AP/Polfoto/Arkiv

Indtil videre har alle frit kunne uploade tekster, musik eller videobidder på Youtube helt uden at skulle betale noget til ophavsmændene. Men det kan alt sammen snart være fortid, for nu er EU-politikerne kommet et skridt nærmere en ny aftale, der skal sikre betaling til kunstnere og journalister, skriver Altinget.

Tirsdag stemte et flertal i EU’s retsudvalg ja til den endelige aftaletekst til en ny copyright-lov, som inden længe har været tre år undervejs. Her stemte 16 medlemmer ja overfor 9 medlemmer, der var imod.

Direktivet har været omstridt på særligt to punkter i aftaleteksten: Artikel 11 og 13, som handler om hhv. deling af links og korte tekstbidder og platformes ansvar for, at uploadet indhold ikke forbryder sig mod ophavsretten.

Omdiskuterede aftaler

Aftale 11 bestemmer, at tech-virksomheder som Google og Facebook fremover skal indgå særlige licensaftaler med mediehuse, hvis de bringer tekstuddrag af nyhedsartikler på deres platforme. Formålet er at hive penge fra tech-virksomheder og give dem til de redaktionelle medier, der skaber indholdet.

Artikel 13 handler blandt andet om YouTube og Facebook, der kan stilles til ansvar for videoer og andet indhold, som deres brugere uploader på platformene. Igen er formålet, at kunstnerne bag skal have penge for det indhold, der bliver distribueret på nettet.

Modstanderne, der blandt andet tæller det tyske Piratpartei, mener, at aftalen vil føre til monitorering, overvågning og filtrering af menige brugeres opslag på sociale medier.

Inden aftalen kan blive stemt helt igennem, skal den først godkendes til næste plenarforsamling i EU-Parlamentet i Strasbourg i slutningen af marts.

Denne artikel er leveret af vores søstermedie MediaWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også