EU giver oliegigant grønt lys til opkøb i Nordsøen

Franske Total, der sidste år købte Maersk Oil, får lov til at købe større bid af Danmarks oliedel i Nordsøen.
Foto: /Ritzau Scanpix/Magnus Holm
Foto: /Ritzau Scanpix/Magnus Holm
AF RITZAU

Den franske oliegigant Total har fået lov til at øge sin tilstedeværelse i den danske del af Nordsøen.

Total købte sidste år amerikanske Chevrons ejerandel i Dansk Undergrunds Consortium (DUC), der står for at udvinde olie og gas i den danske del af Nordsøen.

Handlen er fredag blevet godkendt af EU-Kommissionens konkurrencemyndigheder. Tidligere har Energistyrelsen givet grønt lys.

Med købet øger Total sin andel af DUC med 12 procentpoint til 43,2 procent.

"Kommissionen vurderer, at det foreslåede opkøb ikke giver konkurrencemæssige bekymringer," skriver kommissionen i en meddelelse. 

Dansk Undergrunds Consortium startede olieproduktion i 1972 og har i dag 16 oliefelter i Nordsøen. Det står for at udvinde 90 procent af den danske olie og gas.

Total købte sig ind i den danske del af Nordsøen i 2018, hvor det købte Maersk Oil for 47 milliarder kroner.

Dengang overtog Total Maersk Oils ejerandel af DUC samt driften af størstedelen af oliefelterne i den danske del af Nordsøen.

"Efter at have gennemført opkøbet af Mærsk Oil er den her handel en fremragende mulighed for at udvide vores tilstedeværelse i den danske sokkel og øge vores interesser i et aktiv, som Total opererer," sagde vicedirektør Michael Borrell fra Total, da købet af Chevron blev annonceret i september sidste år.

Ud over Total ejer Shell 36,8 procent af DUC, mens Nordsøfonden sidder på de sidste 20 procent. Fonden er ejet af den danske stat.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også