Overblik: Sådan er reaktionerne op til skæbneafstemning i London

Mandag aften faldt en tillægsaftale til briternes udtrædelsesaftale på plads. Se her, hvordan aftalen bliver taget ned, inden underhuset skal til brexit-afstemning senere tirsdag.
Theresa Mays brexit-aftale skal stå sin prøve tirsdag, hvor den skal til afstemning i underhuset. | Foto: Ritzau Scanpix/AFP/Daniel Leal-Olivas
Theresa Mays brexit-aftale skal stå sin prøve tirsdag, hvor den skal til afstemning i underhuset. | Foto: Ritzau Scanpix/AFP/Daniel Leal-Olivas

Det bliver endnu en neglebidende dag i Storbritannien, hvor underhuset tirsdag skal stemme om premierminister Theresa Mays brexit-aftale.

Mandag aften fik May lidt flere forsikringer fra EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og spørgsmålet er nu, om det er nok til at brexit-aftalen kan blive stemt igennem.

Herunder kommer nogle af de mest centrale reaktioner fra britiske og europæiske politikere i kølvandet af tillægsaftalen fra mandag aften.

 

 

Theresa May, premierminister

"Der var brug for juridisk bindende ændringer til aftalen. Dem er vi i dag blevet enige om," sagde Theresa May på et pressemøde mandag aften med Jean-Claude Juncker.

"Nu er det tid til at rykke sig sammen og bakke op om den forbedrede aftale og levere det resultat, som det britiske folk har stemt for," fortsatte hun.

Ritzau Scanpix/Reuters/Henry Nicholls

 

 

Jean-Claude Juncker, formand for EU-Kommissionen

"I politik får du sommetider en ny chance. Det, der tæller, er, hvad du gør med den chance. For der vil ikke være en tredje chance," udtaler Jean-Claude Juncker i en pressemeddelelse.

"Jeg har talt med regeringslederen (Leo Varadkar, Irlands premierminister, red.) her til aften, som er klar til at acceptere den her løsning for at sikre en overordnet aftale, sagde Juncker.

Ritzau Scanpix/Reuters/Yves Herman

 

 

Jeremy Corbyn, leder af Labour

"Premierministerens forhandlinger har fejlet," udtaler Jeremy Corbyn i en pressemeddelelse.

"Derfor må medlemmer af parlamentet afvise denne aftale i morgen," fortsætter han.

Foto: Ritzau Scanpix/REUTERS/Hannah Mckay
Foto: Ritzau Scanpix/REUTERS/Hannah Mckay

Ritzau Scanpix/Reuters/Hannah Mckay

 

 

Leo Varadkar, Irlands premierminister

"Den genåbner ikke udtrædelsesaftalen eller underløber bagstopperen og dens anvendelse. "

"Den siger, at vi vil arbejde oprigtigt sammen for at få et fremtidigt forhold, som støtter protokollens hensigter, særligt at det sikres, at en hård grænse undgås," siger Leo Varadkar ifølge Ritzau og fortsætter:

"Jeg håber nu, at udtrædelsesaftalen vil blive vedtaget i parlamentet (i London red.)."

Ritzau Scanpix/Reuters/Clodagh Kilcoyne

 

 

Geoffrey Cox, juridisk rådgiver for den britiske regering og en vigtig stemme i forhold til at få brexit-afstemningen igennem

"De juridiske risici er uforandret," lyder det ifølge Ritzau fra Geoffrey Cox.

"Storbritannien ... vil ikke have nogen internationale lovmæssige midler for at trække sig ud af protokollens arrangementer, undtagen det sker efter fælles aftale," skriver Cox med henvisning til den skilsmisseaftale, May har indgået med EU.

"Jeg vurderer nu, at de juridisk bindende klausuler i den fælles erklæring og indholdet af den ensidige erklæring reducerer risikoen for, at Storbritannien ufrivilligt vil blive bundet til aftalens betingelser," skriver Cox.

UK Parliament

 

Toldstyrelsen advarer 30.000 virksomheder: Få styr på brexit 

Analyse: Brexit-aftale giver Theresa May flere kort på hånden 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også