PolicyWatch

EU's sorte liste over skattely vokser fra 5 til 15 lande

De Forende Arabiske Emirater og Oman er tilføjet EU-liste over skattely.

Hotellet Burj Al Arab, Dubai | Foto: Valdemar Jørgensen/Ritzau Scanpix

En sort EU-liste over skattely vokser fra 5 til 15 lande, mens processen med at udvælge lande får kritik for at være hemmelig og uden demokratisk kontrol.

Det har medlemslandenes finansministre tirsdag besluttet på et møde i Bruxelles. 

Lande som De Forenede Arabiske Emirater og Oman føjes til listen over "ikke-samarbejdsvillige tredjelande og jurisdiktioner", som ministerrådet har offentliggjort. 

Et land kan havne på den upopulære liste, hvis det ikke har gennemsigtighed om beskatning, og hvis det ikke lever op til en minimumsstandard for selskabsbeskatning i OECD.

Da EU i 2017 indførte en sort liste, var der 17 lande på listen. Et af dem var Panama, der med sagen om Panama-papirerne blev kendt som et internationalt skattely. 

Men Panama blev siden fjernet, og landet er heller ikke på den senest opdaterede version. 

Det er et skridt i den rigtige retning, at listen er udvidet, men der mangler mange lande - herunder EU-lande - mener Jeppe Kofod (S), som har ledet et arbejde mod skattely i Europa-Parlamentet. 

Han kritiserer processen for at være hemmelig og uden for demokratisk kontrol. 

"Der er jo stadig mange lande, som glimrer totalt ved deres fravær på skattelylisten, herunder flere EU-lande," siger Kofod. 

Skattesnydsudvalget i EU-Parlamentet havde peget på syv EU-lande, der burde stå på listen - herunder Irland og Luxembourg. 

Også Nikolaj Villumsen, Enhedslisten spidskandidat til EU-parlamentsvalget, er skuffet over den seneste sorte liste. 

"Berygtede skattely fjernes helt fra EU's lister. Det er både absurd og fuldstændig uacceptabelt efter de mange skandaler, som vi har set i medierne den seneste tid," siger han. 

Det er ifølge Villumsen bevis på, at EU ikke ønsker at gøre op med skattely og skatteunddragelse. 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier