PolicyWatch

Vestager vil melde sig på banen i spil om toppost i EU

EU-Parlamentets liberale gruppe, Alde, vil torsdag præsentere syv kandidater, blandt dem Margrethe Vestager.

Margrethe Vestager. | Foto: Geert Vanden Wijngaert

Margrethe Vestager, som i dag er EU's konkurrencekommissær, har hidtil været tavs, når andre har nævnt hende som kandidat til posten som formand for EU-Kommissionen - og det er hun fortsat.

Men ifølge flere kilder i Europa-Parlamentets liberale gruppe, Alde, træder hun torsdag ud af skyggen.

Vestager er med, når Alde torsdag præsenterer - ikke som de andre grupper én - men hele syv kandidater i det såkaldte Team Europe.

Om der følger ord med fra Vestager, vides endnu ikke. Men den danske kommissær bringer sig dermed i spil blandt de liberales bud på en kommende formand for EU-Kommissionen.

Det sidste er af en række årsager temmelig kompliceret. Alde har også valgt ikke at følge den proces med spidskandidater, der i dele af parlamentet er tænkt som måden, hvorpå den næste formand for kommissionen bør findes.

Alde, der ser ud til at blive den tredjestørste gruppe efter valget, ønsker ikke ovennævnte proces, der vil gøre spidskandidaten for parlamentets største gruppe, EPP, Manfred Weber, til storfavorit.

De liberale taler for, at stats- og regeringscheferne skal træffe beslutningen om, hvem der skal lede kommissionen.

En anden af de kandidater, som Alde vil præsentere torsdag formiddag, er den tidligere belgiske premierminister Guy Verhoftstadt. Han er leder af Alde.

EPP valgte allerede i efteråret tyskeren Manfred Weber som spidskandidat.

Socialdemokraterne, som er den næststørste gruppe i øjeblikket, har valgt EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans.

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier