Professor: Parlament kan lægge indirekte pres på May

Onsdag står den igen på afstemninger om brexit i Underhuset. Men May vil næppe ændre tilgang, mener professor.
Premierminister Theresa May taler i parlamentet. | Foto: Ritzau Scanpix/UK Parliament/Mark Duffy/Handout via REUTERS
Premierminister Theresa May taler i parlamentet. | Foto: Ritzau Scanpix/UK Parliament/Mark Duffy/Handout via REUTERS
AF RITZAU

Det britiske parlament kan onsdag lægge et indirekte pres på premierminister Theresa May, når parlamentets Underhus uden om regeringen onsdag gennemfører flere afstemninger om brexit. 

Men det er tvivlsomt, om May vil lytte til parlamentet, selv hvis det skulle nå frem til enighed ved de vejledende afstemninger. For det behøver hun nemlig ikke. 

Sådan lyder vurderingen fra Henrik Larsen, professor MSO på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, hvor han blandt andet forsker i brexit.

"Afstemningerne kan vise, at der er et flertal for en anden form for aftale med EU, end den May har forhandlet med de europæiske lande. Men hun har umiddelbart sagt, at hun ikke nødvendigvis vil lytte."

"Theresa May satser stadig på at få sin politik igennem, uanset hvad parlamentet måtte sige i dag," siger Henrik Larsen.

Det er uden fortilfælde, at Underhuset uden om regeringen afholder afstemninger. Og ifølge Henrik Larsen er der da også tale om en "helt usædvanlig parlamentarisk situation".

Det usædvanlige består i, at regeringen ikke er blevet væltet, men at den samtidig ikke kan få sin politik igennem på et meget vigtigt punkt - brexit.

Debatten starter klokken 16 dansk tid, og afstemninger ventes afsluttet før klokken 22 dansk tid. 

Lovgiverne skal stemme om deres foretrukne brexitløsning. De kan svare ja på flere forslag til et blødt brexit, ja til en ny folkeafstemning eller ja til helt aflyse det britiske EU-farvel.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også