PolicyWatch

Medie: Tusk vil give briterne et år mere til at beslutte sig

En fleksibel udtræden vil gøre det muligt for briterne at forlade EU, lige så snart de enes om en aftale.

EU's præsident, Donald Tusk. | Foto: /ritzau/AP/Virginia Mayo

Nøjagtigt en uge før Storbritannien står til at forlade EU, vil EU's præsident, Donald Tusk, foreslå, at briterne tilbydes en et år lang "fleksibel" forlængelse.

Det siger en højtplaceret kilde i EU til BBC.

Planen betyder, at Storbritannien kan træde ud tidligere, hvis parlamentet i London endelig godkender en aftale. Men det kræver, at de 27 landes ledere i EU siger god for aftalen på næste uges topmøde.

BBC nævner dog ikke i sin historie, om en 12 måneders forlængelse indebærer, at briterne skal deltage i næste måneds valg til Europa-Parlamentet.

Ved midnat fredag i næste uge er Storbritannien ikke længere medlem af EU, hvis ikke der er en løsning klar, som både briterne og EU's ministerråd kan enes om.

Den konservative premierminister, Theresa May, har efter et langstrakt forløb, hvor det har vist sig umuligt at skaffe flertal i det britiske parlament for en brexitaftale, indledt forhandlinger med oppositionspartiet Labour.

Det er i et forsøg på at finde en aftale, der kan støttes af både Det Konservative Parti og Labour. Men begge partier har markante fløje, der kræver brexit for enhver pris, også uden en aftale.

Parterne sagde torsdag efter endnu et møde mellem May og Labours Jeremy Corbyn, at samtalerne havde været "produktive" og vil fortsætte fredag.

Centralt står Labours krav om at forblive i EU's toldunion og dele af det indre marked.

Men der skal meget snart noget på bordet. EU's topmøde er på onsdag, og her skal der ligge et forslag fra briternes side.

May sagde tirsdag, da hun bebudede de tværpolitiske forhandlinger, at en udsættelse af brexit skal være "så kort som muligt".

Men regeringens juridiske chef, Geoffrey Cox, sagde torsdag til BBC, at hvis forhandlinger mellem partierne ikke når et resultat, så vil udsættelsen af brexit "sandsynligvis blive en længere en".

Store dele af Corbyns parti mener, at en eventuel aftale skal sendes til en ny folkeafstemning. Her skal vælgerne også have mulighed for at sige, at de hellere vil blive i EU.

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier