Dansk Folkeparti søger mod ny gruppe i EU-Parlamentet

Mens Sverigedemokraterna tøver, slutter Dansk Folkeparti sig til ny højrefløjsgruppe i EU-Parlamentet.
Fra venstre Olli Kotro fra De Sande Finner, Jörg Meuthen fra Alternative für Deutschland, Italiens indenrigsminister Matteo Salvini fra Lega, og Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti. | Foto: Ritzau Scanpix/Alessandro Garofalo/Reuters
Fra venstre Olli Kotro fra De Sande Finner, Jörg Meuthen fra Alternative für Deutschland, Italiens indenrigsminister Matteo Salvini fra Lega, og Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti. | Foto: Ritzau Scanpix/Alessandro Garofalo/Reuters
AF RITZAU

Dansk Folkeparti går forud for det kommende valg til EU-Parlamentet sammen med tre andre partier, der ønsker at samle en række nationalkonservative partier EU-Parlamentet.

Ud over Dansk Folkeparti består kvartetten af det finske parti De Sande Finner, det tyske Alternative für Deutschland og italienske Lega.

Det oplyser Anders Vistisen, der er gruppeformand for Dansk Folkepartis gruppe i EU-Parlamentet.

Planerne præsenteres på et pressemøde mandag, hvor alle fire partier er repræsenteret.

Ifølge Anders Vistisen er det ikke fastlagt, om samarbejde mellem de fire skal ske på tværs af de nuværende grupper eller som en ny gruppe.

Hvis de fire partiers vision om en ny gruppe i parlamentet skal gå i opfyldelse, skal der formelt set være 25 medlemmer fra en fjerdedel af EU's medlemslande. 

Dermed skal gruppen finde medlemmer fra yderligere mindst tre andre lande.

Peter Kofod vil samle Europas højrefløj: Føderalisterne har haft det for let

De fire første partier har fundet sammen om tre emner: Et stop for illegal indvandring, beskyttelse af national kultur og en modstand mod en øget integration af nationalstaterne i EU.

I dag er Dansk Folkeparti og De Sande Finner medlem af den konservative gruppe ECR sammen med det polske regeringsparti Lov og Retfærdighedspartiet, svenske Sverigedemokraterna og det britiske konservative parti.

Sverigedemokraterna har ifølge det svenske nyhedsbureau TT afvist at forlade den konservative gruppe.

Italienske Lega, der har indenrigsminister Matteo Salvini i spidsen, har hidtil været i en anden gruppe i parlamentet ved navn ENF. Her har de siddet sammen med blandt andet det franske National Samling, der er ledet af Marine Le Pen.

Alternative für Deutschland har siddet i en tredje gruppe EFDD. Her er det italienske parti Femstjernebevægelsen og det britiske Brexitparti med Nigel Farage i spidsen nok de bedste kendte partier.

"Vi mener, at der er mere, der samler de her tre grupper (ECR, ENF og EFDD, red.), end der skiller dem ad," siger Anders Vistisen.

"Hvis en stor del af partierne i de her tre grupper kan finde sammen efter valget, vil vi udgøre en af de største grupper i parlamentet."

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også