Vestager vil have topjob: Der er en øget interesse for mig

Hidtil har Margrethe Vestager nægtet at være kandidat, men en tv-debat ændrede på det.
Margrethe Vestager og Jean-Claude Juncker. | Foto: Ritzau Scanpix/Yves Herman
Margrethe Vestager og Jean-Claude Juncker. | Foto: Ritzau Scanpix/Yves Herman
AF RITZAU

Efter en debat i EU-Parlamentet onsdag aften mellem kandidater til jobbet som formand for EU-Kommissionen bekender Margrethe Vestager omsider kulør. 

Skuespillet er slut. Hun står ved, at hun faktisk går efter at erobre jobbet efter sin nuværende chef, Jean-Claude Juncker, i EU-Kommissionen. 

Ved at melde klart ud har den danske konkurrencekommissær, antyder hun, også mærket en forskel fra dem, som bestemmer, hvem der får jobbet. 

"Der en øget interesse for, hvordan jeg så kunne være," siger Vestager. 

Tidligere har konkurrencekommissæren blot sagt, at hun stiller sig til rådighed for EU-Parlamentets liberale gruppe, Alde, som frontfigur. Fordi det er vigtigt, at folk stemmer ved valget om halvanden uge. 

Men det gik ikke længere. 

"Jeg synes ikke, at det virkede for Anders Fogh - det med ikke at være kandidat til et topjob i halvandet år. Så nu har jeg skiftet strategi," siger Vestager med henvisning til tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen. 

Fogh nægtede og nægtede for ti år siden, at han var kandidat til en international toppost. 

Onsdag aften deltog den danske konkurrencekommissær i en debat med fem andre topkandidater i det, som parlamentet kalder et spidskandidatsystem. 

Men det ville være "virkelig mærkeligt", mener Vestager, hvis hun skulle stå i debatten med de andre kandidater og forklare, at hun ikke var kandidat. 

"Jeg synes, at det ville være svært at stå her i aften, som en af Aldes ledende kandidater og ikke sige, at jeg er til rådighed til den post, hvis det overhovedet på noget tidspunkt skulle blive aktuelt," siger Vestager. 

Dele af parlamentet mener, at spidskandidatsystemet skal bestemme, hvem der bliver formand for EU-Kommissionen. Men EU-landene, som ifølge traktaten skal nominere kandidaten, er ikke enige i det. 

De ønsker ikke en automatik, hvor den kandidat, som kan samle et flertal efter parlamentsvalget, skal nomineres til posten. 

Der er i det hele taget stor uenighed om, hvordan denne toppost og andre topposter i EU-systemet skal besættes i løbet af sommeren. 

"Processen fra den 26. maj, når stemmerne er talt op, den bliver så kompleks, så jeg tror aldrig, vi har set noget lignende. Det bliver meget svært at sige, hvad udfaldet bliver," siger Vestager.

Hun lover blandt andet, hvis hun får posten, at hun vil samle en kommission, hvor der er lige mange mænd og kvinder.

/ritzau/

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også