Prognose: Mere fragmenteret Europa-Parlament på vej

En prognose fra Europa-Parlamentet viser, at forudsigelserne om et mere fragmenteret parlament ser ud til at blive til virkelighed.
Foto: Ritzau Scanpix/AP Photo/Domenico Stinellis
Foto: Ritzau Scanpix/AP Photo/Domenico Stinellis

BRUXELLES

Europa-Parlamentet har offentliggjort en prognose for sammensætningen af det kommende parlament, som er baseret på en blanding af endelige resultater, foreløbige resultater samt nogle få exit-polls og estimater.

"Vores estimat viser nu for hele EU (...), at 50,5 pct. af vælgerne på tværs af unionen har stemt," sagde Europa-Parlamentets talsmand, Jaume Duch Guillot.

Den nye prognose viser, at de to traditionelle midterpartier, konservative EPP og socialdemokratiske S&D, for første gang i 40 år ikke har et fælles flertal i parlamentet.

De når til sammen op på 332 sæder, og dermed er de også nødt til at invitere det liberale parti ALDE med for at skabe et flertal. De Grønne, der står til 67 mandater (15 mere end i 2014) kan også blive inviteret inden for.

"De, der vil have et stærkt EU, må slå sig sammen, så jeg har en invitation til S&D, ALDE og til de Grønne, for de er aftenens store vindere," lød det fra EPP's spidskandidat til posten som formand for EU-Kommissionen, Manfred Weber, umiddelbart efter offentliggørelsen.

Han sagde også:

"Vi vil nu invitere til at tale om indholdet; om mandatet for de kommende fem år."

Manfred Weber insisterer altså på, at det er EPP, der har serveretten i de kommende forhandlinger, selv om partiet står til at miste over 40 mandater i forhold til sidste periode.

Danske Margrethe Vestager repræsenterede ALDE, efter prognosen blev offentliggjort, og hun anerkendte også, at parlamentet fremover vil komme til at se mere fragmenteret ud.

"Jeg har arbejdet med at bryde monopoler op, og det er også det, vælgerne har gjort i dag. Magtens monopol er blevet brudt, og det er sådan, vi kan gøre noget andet," sagde hun med henvisning til, at EPP er gået tilbage og dermed - i hendes øjne - ikke længere er førstevælger til de topposter, der skal fordeles efter valget.

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også