Thulesen Dahl tager valghug til efterretning

Valget til Europa-Parlamentet er blevet et skrækvalg for Dansk Folkeparti, der er gået fra fire til et mandat.
Kristian Thulesen Dahl må se i øjnene, at DF er gået fra fire til et mandat i europaparlamentet. | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
Kristian Thulesen Dahl må se i øjnene, at DF er gået fra fire til et mandat i europaparlamentet. | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
AF RITZAU

Det er et drøjt hug, Dansk Folkeparti har fået af vælgerne til europaparlamentsvalget. 

Ifølge valgprognosen er partiet blevet mere end halveret og er gået fra fire mandater til et. I procent er partiet gået markant 15,9 procentpoint tilbage til 10,9 procent.

"Vi må tage det til efterretning og kæmpe videre. Det kommer ikke til at få nogle konsekvenser i partiet," siger Kristian Thulesen Dahl efter valgnederlaget og fortsætter:

"Vi står på den politik, vi har, og så må vælgerne jo vælge. Selvfølgeligt føler jeg et medansvar for tilbagegangen. Men jeg ved ikke, om der er noget, vi skulle have gjort anderledes."

Kun at få et enkelt mandat er et skrækscenarie for Dansk Folkeparti. Anders Vistisen krævede længe at blive spidskandidat, men ledelsen i partiet insisterede på, at Peter Kofod skulle have den.

Det har sendt Peter Vistisen ned som nummer to og han ser dermed ikke ud til at komme ind.

Dansk Folkepartis formand tror dog ikke, at Peter Kofod kommer til at forlade sit mandat for at lade sin nære ven, Anders Vistisen, tage pladsen.

"Jeg tror nu nok, at Peter Kofod bliver perioden ud. Han er en, der kæmper kampen. Han er en god dreng," siger Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkepartis manglende valgforbund spiller også ind, siger partilederen. Eksempelvis har De Radikale fået to mandater, selv om de har fået færre stemmer end Dansk Folkeparti. 

Det har partiet, fordi stemmerne fra Alternativet, som De Radikale er i valgforbund med, er kommet oveni.

"Det er jo logikken i valgforbund. Vi stod alene, og det er nok det, vi kommer til at mangle nu her," siger Kristian Thulesen Dahl.

Han peger desuden på, at debatten ikke har drejet sig om Dansk Folkepartis mærkesager, da blandt andet klima har fyldt en del, og det har DF "stillet kritiske spørgsmål til, hvilket ikke har faldet i god jord alle steder".

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også