Handelskommissær venter stadig på USA i toldforhandlinger

EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, tripper stadig efter at komme i gang med forhandlinger om en handelsaftale. Vi har været klar i flere måneder, siger hun.
Foto: Ritzau Scanpix/Reuters/Denis Balibouse
Foto: Ritzau Scanpix/Reuters/Denis Balibouse

Tålmodighed er en dyd for EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, i forsøget på at lande en handelsaftale med USA.

For mens EU-landene allerede i april gav Malmström et mandat til at lande en handelsaftale med de forenede nationer, så venter kommissæren stadig på, at USA melder sig klar ved det runde bord.

Det siger Cecilia Malmström ifølge Børsen.

"Forhandlingerne om toldsatser er ikke startet endnu. Vi har sagt, at vi er klar til at begynde forhandlingerne, vi har været klar i flere måneder til at lave en begrænset handelsaftale på industrivarer, men USA er ikke klar," siger Cecilia Malmström.

Malmström gentager tidligere meldinger om, at en handelsaftale skal undgå de svære emner, så den kan forhandles hurtigt, og at hele diskussionen om handel med landbrugsvarer derfor ikke bør indgå.

Cecilia Malmströms mandat som handelskommissær udløber ved udgangen af oktober, og selvom hun arbejder for flere handelsaftaler, må hun konstatere, at det på verdensplan går den modsatte vej for øjeblikket.

Rekordmange handelsbarrierer

På et pressemøde i mandags konstaterede Cecilia Malmström, at antallet af handelsbarrierer på verdensplan var rekordhøjt i 2018.

I 2018 kom der 45 nye barrierer til, og selv om det lykkedes kommissionen at fjerne 35 barrierer, ramte det samlede tal 425, og det er det højeste nogensinde, lyder det fra EU-kommissionen.

"På den ene side er læsningen af denne rapport dårligt nyt, fordi det bekræfter, at protektionismen helt klart er stigende, og at der er nye handelsbarrierer i udlandet, som påvirker EU's eksportvirksomheder mere intenst," sagde Cecilia Malmström mandag, der dog også understregede, at kommissionen arbejder hårdt for at fjerne barrierer igen."

Mens Malmström ser ud til at må værne sig med tålmodighed i forhold til en USA-aftale, så kan der være en aftale på vej, hvis man kigger mod Sydamerika.

Forrige fredag lød det fra Malmström selv, at "det kan ikke udelukkes, at forhandlingerne om en handelsaftale kan afsluttes før sommeren" om en aftale med Mercosur-landene Brasilien, Argentina Paraguay og Uruguay.

Mandag sagde Brasiliens udenrigsminister, Ernesto Araújo til Financial Times, at "vi er meget tæt på at lukke en aftale med EU."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også