PolicyWatch

Overblik: Jobspillet i EU er først færdig til efteråret

I næste uge bliver en formand for EU-Kommissionen måske godkendt. De øvrige EU-topposter har længere udsigter.

Foto: Geoffroy van der Hasselt / AFP / Ritzau Scanpix

EU-Parlamentet samles mandag i Strasbourg for blandt andet at vende tommelfingeren op eller ned til EU's stats- og regeringschefers nominerede kandidat til posten som formand for EU-Kommissionen.

Jobbet som kommissionsformand er blot en af flere poster i EU's ledelse, der skal besættes over de kommende måneder. Nogle af posterne i den jobpakke, som stats- og regeringscheferne blev enige om på et ekstraordinært topmøde, skal også godkendes i parlamentet.

Dette er den foreløbige plan for de kommende måneder. Mange af datoerne kan skride. Faktisk er det mere normen end undtagelsen, at godkendelsen af en ny kommission trækker ud.

* 15.-18. juli: Parlamentet stemmer efter planen om godkendelse af ny formand for EU-Kommissionen. EU-topmødet har indstillet, at det skal være den nuværende tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen.

* Når kommissionsformanden er godkendt, går de 28 EU-landes regeringer - hvis man inkluderer Storbritannien, der står til at udtræde af EU 31. oktober - i dialog med vedkommende om, hvem de vil sende til Bruxelles som ny EU-kommissær.

For Danmarks vedkommende ligger det allerede fast, at det bliver De Radikales Margrethe Vestager.

Også Spaniens bud på en kommissær er afklaret på forhånd. EU-topmødet indstiller, at udenrigsminister Josep Borrell Fontelles bliver EU's nye udenrigschef.

De præcise arbejdsopgaver skal defineres af kommissionsformanden, der selv sætter sit hold og kan vælge andre porteføljer end dem, vi kender fra den afgående Juncker-kommission.

* 30. september-3. oktober: Høringer i parlamentets fagudvalg af de enkelte kommissærkandidater.

Det er ofte sket, at parlamentet under høringerne stemmer nej til enkelte kandidater. Dermed skal de vragede kandidaters lande indstille en ny kommissær, hvilket typisk fører til en omfordeling af posterne i kommissionen og deraf følgende nye høringer og skred i tidsplanen.

* 21.-24. oktober: Godkendelse af den samlede EU-Kommission.

* 1. november: Den nye kommission tiltræder.

* 1. december: Den nye formand for Det Europæiske Råd - populært kaldet EU-præsidenten - tiltræder. EU-topmødet har valgt, at Belgiens fungerende premierminister, Charles Michel, skal efterfølge polakken Donald Tusk. Michel skal ikke godkendes i parlamentet.

Kilde: EU-Parlamentet.

Formandskandidat von der Leyen vil kæmpe for mindsteløn i EU

Von der Leyen ønsker ikke Vestager som førstenæstformand

Ugen i EU: Von der Leyen på charmeoffensiv 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier